Lubje in pleveli

Danes na meniju: za uvodni okus lubje, drugi hod pleveli. Kdo da več? Vendar, kdo bo zdaj to jedel sploh? Kaj pa … lubje s kaviarjem in pleveli s tartufi? To bi šlo, ampak zakaj in sploh kako? Drug del vprašanja da jasen odgovor: lubje pocvremo na maslu, ga damo na krožnik in nanj kaviar. Iz plevelov pa namešamo solato ter nanjo naribamo malo aromatične dragocenosti.

 

Zakaj …

 

Najprej, ker so brezovo lubje s kaviarjem jedli v Sibiriji, ne kot nek kulinarični presežek, ampak malodane za vsakdanjo lakoto.  In zatem, ker so tako imenovani pleveli skoraj vsi užitni in prehransko nekajkrat močnejši od še tako ekološko vzgojene zelenjave, industrijska je pa itak pod vsako konkurenco. Pa še po aromah se gojena zelenjava komaj lahko primerja z njimi. Zdaj pa, če nanje naribamo oziroma dodamo zanje netradicionalni beli ali črni tartuf, dobijo na moči in pomenu še bolj.

 

Pravzaprav niso tako lubje kot pleveli nič manj veljavni od kaviarja in tartufov. Tako kot slednji prestižni sestavini jedi so tudi lubje in pleveli nekaj posebnega. Veliko moč imajo, da prevrednotijo, kar mislimo, da vemo, ter nam to, za kar smo prepričani, da je hrana, predstavijo še z drugega zornega kota. Pa še prijetno siti smo zatem ter se počutimo sploh krepke.

 

Gre za to, da so vse sestavine teh morda neobičajnih jedi, vsaj izvorno, divje. Kaviar v današnjem času resda lahko izvira iz gojenih rib in tudi z gojenjem tartufov se že kar uspešno dajejo, vendar gre v osnovi za neukročeno divjino, pa čeprav na krožniku. To je pra-okus hrane, ki smo jo jedli, ko nas še ni bilo. Tudi kak mamut je prišel mimo, sploh pa ličinke in žuželke, da o preverjenih rastlinskih poganjkih, popkih in listih z divjega vrta niti ne govorimo. Ta je še vedno tu; rajski, pravzaprav. Ne da smo pozabili nanj, le spomnimo se ga ne.

 

Lubje s kaviarjem

 

Uporabno je lubje različnih vrst dreves, na primer leske, bukve ali smreke. Kambij, to je notranjo mehko plast lubja tik ob olesenelem deblu, odluščimo od zunanjega trdega lubja ter narežemo na kose. Popečemo jih na topljenem maslu ali ocvremo v olju. Damo jih na krožnik, nanje pa kaviar.

 

photo

 

Pleveli s tartufi

 

V skledi namešamo plevele, kot osnova je zelo primerna navadna zvezdica oziroma kurja črevca. Prelijemo z oljčnim oljem, malo posolimo ter ne prevarčno dodamo nekaj naribanega ali narezanega tartufa.  Premešamo. Za okras in dodatno aromo počez naložimo še kako rezino tartufa.

 

photo

 

Dario Cortese
Dario Cortese

Je ponosni vodja pasjega tropa, ki ga pelje vsak dan ven, torej trop njega. Po izobrazbi je stezosledec, zato se kar naprej izgublja, medtem ko išče nove poti. Po poklicu je hribolazec in dolgolazec, saj živi v Dolgem Lazu, dolgem tako, da mu konca videti ni. Rad je v družbi rastlin in gob pa tudi rad jé in je. O tem je napisal tudi nekaj knjig.

Zadnje v blogu Čebelnjak:
Morda vas zanima tudi:
  • Kari
    Arne Hodalič
    10. 6. 2016
    Kari