Topla kumarična juha

Recept moram podeliti z vami, ker je juha res odličnega okusa, priprava pa sila enostavna in hitra, kot nalašč za vroče poletne dni. Smo sredi sezone kumar in kumaric, tako da ne bo težavno poiskati dobre domače sestavine, tiste gladke in malce zabuhle svetlo zelene kumare so po okusu najboljše, ne grenijo in tudi semena nimajo preveč velika.

 

Gladka kumara
Gladka kumara s tanko kožico, ki je ni potrebno lupiti. Kmetica domneva, da je križana z bučkami. Ima neizrazit, voden okus, je blago grenka, semena imajo drobno lupinico. Kupil na kmetiji Zatler v Savljah.

 

V zadnjih dveh tednih sem juho skuhal kar štirikrat, spilil sem postopek in natančno zapisal korake potrebnega dela, zato vam mora juhica uspeti že v prvem poskusu (reklamacije in pohvale sprejemam na klemen@plavariba.si). In kar ni zanemarljivo, otroci jo prav radi jedo.

 

Za 8 porcij juhe (cca 2,5 litra tekočine je to) potrebujemo:

  • 1,5 kg domačih kumaric, ne premajhnih, ne prevelikih
  • 3 večje mlade čebule
  • 2 stroka česna
  • ½ kg krompirja (trije srednje veliki krompirji opisno)
  • 1 liter vode
  • 5 zrnc sveže strtega popra (ali pa tudi ne, otroci ne marajo pikantnosti)
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 dl kisle smetane
  • sveži koprc (lahko tudi manj fin posušeni)

 

Pokončna kumara
Najbolj abstraktna kumara od vseh štirih. Zrasla je na vrtu ženine sodelavke, je polnega okusa, z nekoliko izrazitejšo grenkobo in močnejšimi semeni.

 

Priprava

Poiščemo okusne domače kumare in jih speremo pod tekočo vodo. Olupimo jih in odrežemo konce - poskusimo meso ob robu, da ni grenko, grenkoba pokvari fin sladkast okus juhe. Če je kumara grenka, ji odrežemo še nekaj mesa, najbolj grenka je prav ob robu. Očiščene kumare naribamo na tanko.

 

Čebule olupimo in narežemo na čim tanjše trakove.

 

V večjem loncu razpustimo maslo in ga pomešamo z dvema žlicama oljčnega olja. Maščobi dodamo narezane trakove čebule in na nizkem ognju med stalnim mešanjem pokrito dušimo 15 minut, da se čebula povsem zmehča. Pazimo, da se nam čebula ne prime. Na koncu dušenja dodamo čebuli drobno sesekljan česen. Premešamo in popražimo le toliko, da lepo zadiši.

 

Velika pisana
Tista zaobljena rumeno zelena kumara, ki jo v receptu tako čislam. Je polnega okusa, blago grenka, semena so tanka in nemoteča. Kupljeno na kmetiji Ramovš v Savljah.

 

Dobro prepraženi čebuli dodamo naribane kumare. Začinimo s soljo in drobno sesekljanim koprcem. Solimo zelo blago, saj bomo kumaram v naslednjem koraku dodali pretlačen krompir s prav tako osoljeno tekočino. Pokrito dušimo na nizkem ognju 30 minut, da se kumare povsem razpustijo in spustijo tekočino.

 

Krompirje olupimo, jih narežemo na manjše kose in vložimo v ločeno posodo, kamor  smo natočili približno liter hladne vode in jo prav tako blago posolili. Krompir kuhamo do mehkega  približno 25 minut. Po tem času lonec odstavimo z ognja, v tekočino dodamo tri žlice kisle smetane in vse skupaj pretlačimo ali spasiramo s paličnim mešalnikom. Maščoba kisle smetane se mora dobro povezati s preostalimi sestavinami, zato priporočam uporabo paličnega mešalnika.

 

Spasiran krompir s tekočino vred prilijemo dušenim kumaram. Po želji začinimo s sveže zmletim črnim poprom in vse skupaj dobro premešamo. Dobiti moramo gladko tekočino, ki ni ne pregosta, ne preredka in jo lahko lepo zajemamo z žlico (če je jed pregosta, prilijemo nekaj vroče vode).

 

Kumara bradavičarka
Klasična vrsta kumare, ki jo lahko kupimo praktično povsod. Neirazitega vodenega okusa, blago grenka z drobnimi semeni. Kupljeno na kmetiji Zatler v Savljah.

 

Juho odstavimo z ognja in jo pokrito pustimo stati 10 minut, da se okusi premešajo med seboj in vročina nekoliko uleže. Juho porazdelimo po skledicah oziroma globokih krožnikih in okrasimo s sveže pocufanim zelenjem koprca. Zraven ponudimo popečen česnom kruh ali pač  kruh, ki je pri roki. Za popolno kosilo v naslednjem koraku pripravimo popečene ribice z mešano solato, za večerjo ali celo zajtrk pa bo sama juhica povsem dovolj.

 

Kumarična juha je odlična tudi hladna, v hladilniku bo zaradi krompirja zdržala en dan.

 

Klemen Košir
Klemen Košir

Opazovalec sem z zvedavimi očmi, čudim se svetu okoli sebe. Človek je v središču zanimanja tudi takrat, ko sekljam korenček ali pišem recepturo. Rad se pogovarjam z ljudmi, ki delajo z rokami in zemljo. Doma se zgrbančim za računalnikom in predelujem nabrane vtise in zapiske, ki se že pet let zapored na koncu zgostijo v knjigo. Vmes sem mož in oče, včasih sem tečko, včasih dobrovoljček.

Zadnje v blogu Čebelnjak:
Morda vas zanima tudi: