Sodelovanje na vaji LOCKED SHIELDS 2021

Danes se v Sloveniji in še 29 državah sočasno začne največja mednarodna vaja kibernetske obrambe in strateškega določanja Locked Shields 21, ki jo organizira Natov Center odličnosti za kibernetsko obrambo (NATO Cooperative Cyber ​​Defence Centre of Excellence – CCDCOE) iz Talina v Estoniji, v Sloveniji pa na podlagi smernic, CCDCOE Ministrstvo za obrambo v sodelovanju s Sekcijo za kibernetsko varnost pri Gospodarski zbornici Slovenije.

 

Slovenija na vaji Locked Shields 21 sodeluje v javno-zasebnem partnerstvu, tako so se  predstavnikom Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske pridružili še strokovnjaki zaposleni v zasebnem sektorju, med drugim tudi naš Žiga Humar. Žiga že leta sistematično pridobiva znanje in izkušnje s področja informacijske varnosti in je ravno pred kratkim svoje znanje potrdil s pridobitvijo certifikata CISSP, ki se šteje kot zlati standard posameznih certifikatov na področju informacijske varnosti.

 

Vaja poteka v živo in sicer dva dni, na njej pa sodeluje več kot 2.000 strokovnjakov s področja kibernetske varnosti, strateškega odločanja, prava in strateških komunikacij. Fokus letošnje vaje  bodo številne soodvisnosti med nacionalnimi informacijskimi sistemi, ki jih bodo morali razumeti nosilci strateških odločitev in strokovnjaki na področju kibernetske varnosti. Vaja temelji na realnih kibernetskih dogodkih, vadbeno okolje (cyber range) bo obsegalo približno 5.000 virtualnih sistemov, ki bodo izpostavljeni več kot 4.000 napadom.

 

Scenarij letošnje vaje je izmišljena otoška država Berylia, katera izkusi poslabšanje varnostnih razmer. Na vaji sodeluje 30 držav, ki so razporejene v več vrst ekip: modre ekipe varujejo in branijo sisteme, rdeče ekipe te sisteme napadajo in pa bela ekipa, ki je zadolžena za scenarij vaje in skrbi, da vse poteka po načrtih. Slovenija na vaji sodeluje kot modra ekipa, ki jo sestavlja več kot 30 strokovnjakov in bodo v naslednjih dveh dneh morali pokazati vse svoje znanje, kompetence in organiziranost, da zaščitijo omrežje in sisteme v njej.

 

V veselje in ponos nam je, da tudi mi sodelujemo na vaji Locked Shields 21, največji mednarodni vaji kibernetske obrambe in strateškega odločanja.

 

Več informacij o vaji lahko najdete in spremljate na spletnih straneh: https://lockedshields.si/ in https://ccdcoe.org/