Locked Shields 2023

Ponosni smo, da je naše podjetje že tretjič zaporedoma sodelovalo na kibernetski vaji Locked Shields. Gre za največjo in najbolj kompleksno mednarodno kibernetsko vajo na svetu, ki jo organizira Natov center odličnosti za kibernetsko obrambo (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence – CCDCOE) že od leta 2010.

 

Letošnje vaje Locked Shields 2023 se je udeležilo več kot 2600 udeležencev iz 38 držav, med katerimi so bili tudi naši strokovnjaki. Cilj vaje je bil preizkusiti in izboljšati sposobnosti sodelujočih držav pri obrambi pred napadi v kibernetskem prostoru ter okrepiti njihovo sodelovanje in medsebojno povezovanje. Letošnja vaja je vključevala 24 modrih ekip, ki so bile v vlogi nacionalnih kibernetskih skupin za hitro posredovanje in so bile napotene na pomoč izmišljeni državi pri obvladovanju obsežnega kibernetskega incidenta. Poleg obrambe različnih sistemov in kritične infrastrukture so morale ekipe poročati o incidentih, izvajati strateške odločitve in reševati forenzične, pravne ter medijske izzive. V vadišče so bile vključene najsodobnejše tehnologije, storitve in platforme, ki posnemajo civilne ter vojaške sisteme, uporabljene pa so bile tudi najsodobnejše metode kibernetskih napadov. Slovenska modra ekipa je na vaji sodelovala z italijansko ekipo.

 

Poleg modrih ekip vajo sestavljajo tudi Bela ekipa (organizatorji, ki vodijo vajo), Rumena ekipa (zagotavlja zavedanje o situaciji in poroča o izzivih), Zelena ekipa (gradni in vzdržuje omrežne infrastrukture ter razvija ciljne sisteme in posebne sisteme za vajo) in Rdeča ekipa (nasprotna sila, ki preizkuša sposobnost udeležencev vaje pri varovanju njihovih sistemov pod pritiskom časa in sredstev).

 

Naši strokovnjaki so se na vaji Locked Shields 2023 izkazali s svojim znanjem, izkušnjami in sposobnostmi. Sodelovanje na tako zahtevni kibernetski vaji je za nas velika čast in priložnost za nadaljnji razvoj naših strokovnih znanj na področju kibernetske varnosti. Verjamemo, da bomo s svojim znanjem in izkušnjami zagotavljali najvišjo raven kibernetske varnosti tudi našim strankam. Veseli nas, da smo bili del te uspešne kibernetske vaje in se že veselimo morebitnega sodelovanja na naslednji Locked Shields vaji.