OSA pohodniki - Divje Babe

Naj vam predstavimo našo luštno pohodniško ekipo - OSA pohodniki in naš zadnji izlet v Šebrelje.

 

OSA POHODNIKI

Če nas že malo poznate, potem veste, da imamo poleg strasti do informacijskih tehnologij, tudi strast do narave, športa, fotografije in drugih dejavnosti. Nekaj naših zanimivih sodelavcev in prijateljev podjetja ste lahko spoznali, če ste brali naš blog Čebelnjak. Dve leti nazaj pa sem se ekipi Our Space pridružila tudi jaz. Moje ime je Maja. Sem preprosto dekle, ki poleg svojega dela obožuje naravo in planinarjenje. Ker imamo v podjetju kar nekaj ljubiteljev pohodništva, smo se združili in nastalo je, kot mu radi pravimo, »Društvo OSA pohodniki«.

 

Društvo je nastalo leta 2022 in od takrat smo doživeli že marsikaj: obiskali smo Kočevje in Kočevski pragozd, Kamniško Bistrico, Šmarno goro, Begunjščico, preizkusili najboljše štruklje na Prevali, se podali čez Bornove tunele, obiskali Mrzli Vrh in najvišje ležečo pivovarno v Sloveniji. V družbi znanega slovenskega alpinista Vikija Grošlja smo se povzpeli na Visoki Mavrinc in še bi lahko naštevali. Naš zadnji izlet pa je bil v Šebreje.

 

ŠEBRELJE in ARHEOLOŠKI PARK DIVJE BABE

Na našem 11. pohodu smo obiskali skriti kotiček Šebrelje in Arheološki park Divje babe. Na zelo vroč dan smo se zbrali pri Reki in se peš odpravili na Šebreljsko planoto. Po prečkanju nekoliko bolj poraščenega dela poti nas je na vrhu pričakala urejena mulatjera s čudovitim razgledom. Na vrhu planote smo pri cerkvi Svetega Ivana našli lep travnik z nizkim obzidjem, kjer smo si priredili pravi mali piknik. Okrepčali smo se z izvrstno malico: klobasa, kruh, sir, sveže češnje in znamenitim šebreljski želodec, ki sodi med zaščitene slovenske proizvode. Med okusno malico smo uživali v čudovitem razgledu in prijetni senci. Pravijo da cerkev sv. Ivana stoji na mestu z izredno močno naravno energijo in velja celo za najmočnejšo slovensko energijsko točko.Morda je bila to energija kraja ali klobasa, vendar smo se po malici počutili popolnoma prerojeni. 

Divje Babe

 

Po malici se nam je pridružil vodič Peter, ki nas je pospremil po planoti. Pripovedoval nam je o zgodovini kraja, vplivu prve in druge svetovne vojne, o veri in tradiciji teh krajev, ter geografski značilnosti planote. Vrhunec našega izleta je bil obisk jame Divjih bab. V jami smo našli prave medvedje kosti in orodja, ki so jih naši predniki uporabljali v obdobju srednjega in začetek mlajšega paleolitika. Ogled smo zaključili z digitalnim posnetkom zgodbe o jami in dveh medvedkov, kar je bilo čudovito doživetje. Po celem dnevu smo pojedli še kosilo in ohladili noge v sveži Idrijci.

 

Če ste vsaj malo raziskovalec po duši, vam svetujemo obisk Šebrelj, saj poleg lepih pokrajin skrivajo tudi veliko zanimivih znamenitosti in odlično hrano!

Divje Babe

 

Divje Babe

 

Jama Divje babe