INFOSEK 2022

Prejšnji teden smo se že četrto leto zapored udeležili konference Infosek in jo tudi podprli kot platinasti sponzor. Konferenca Infosek je najbolj obiskana konferenca s področja informacijske varnosti v Sloveniji. Po dveh letih rahlega zatišja je tokrat konferenco obiskalo več kot 500 obiskovalcev in vse tri dni je bilo vzdušje zelo živahno.

 

Na konferenci smo se predstavili s keynote predavanjem "Princip najnižjih pravic in privilegirani uporabniki", ki ga je suvereno odpredaval naš Žiga Humar. Na predavanju je poudaril, da je uporaba principov najnižjih pravic eden izmed pomembnih pristopov pri preprečevanju incidentov na področju kibernetske varnosti. V praksi se vedno večkrat pokaže, da imajo uporabniki preveč pravic za opravljanje svojega dela, to pa izkoriščajo kibernetski napadalci, ki z različnimi načini napadov pridejo v naše sisteme. Da napadalcem otežimo oziroma preprečimo dostop do bolj občutljivih sistemov,  uporabnikom omejimo pravice in zmanjšamo obseg operacij, ki jih lahko izvajajo ter omejimo nabor dostopnih informacij. Takšen pristop pa je neživljenjski pri sistemskih skrbnikih, ki za opravljanje svojega dela potrebujejo višjo stopnjo privilegijev. Pri teh ukrep nadomestimo z uporabo upravljavca privilegiranih uporabnikov, ki nam omogoča upravljanje dostopov, sledljivost in zaznava anomalije pri aktivnostih takšnih uporabnikov. 

Slika

 

Letošnje leto na konferenci je bilo za našo varnostno ekipo prav posebno. Splunk je bil izbran za varnostni produkt leta, nagrado pa je dobila naša varnostna ekipa, ki že vrsto let uspešno implementira Splunk SIEM v slovenskem prostoru.

Bravo, naši :)!

Slika

 

Na naši konferenčni stojnici smo letos delili nove "cyber security" majčke, ki so se znašle v lasti veliko obiskovalcev. Prav tako se je v četrtek na glavni dan konference na naši stojnici zgodila magija, saj je Alenka simpatično punco spremenila v pravo "cyber bojevnico", ki je obiskovalce postregla s pivom pivovarne Stezičar. Domov smo odšli s pokalom, polni novega znanja, novih poznanstev, rahlo utrujeni, a veseli, da smo ponovno srečali znane obraze. Se vidimo naslednje leto!

Slika

 

Slika

 

Slika

 

Slika