Letališče Dubai Airports leti v prihodnost s Splunkom

Mednarodno letališče Dubaj International je z 90 milijoni potnikov, ki ga obiščejo vsako leto, eno izmed najbolj obremenjenih letališč na svetu. Število potnikov iz leta v leto narašča, do leta 2020 se bo letno število potnikov povečalo na 100 milijonov. Zaradi prostorske stiske, nimajo namreč več zemljišča na katerega bi se lahko razširili, je potrebno povečanje zmogljivosti zagotoviti brez dodatnega prostora na terminalih, infrastrukture ali novih vzletno-pristajalnih stez. Zato so nujno potrebovali tehnologijo, ki analizira procese, še posebej tiste, ki so osredotočeni na uporabnika. Izbrali so orodje Splunk, ki jim omogoča vpogled v podatke v realnem času.

 

Povsod so postavili senzorje, 3D kamere za merjenje čakalnih vrst in varnostne procese, detektorje kovin, sisteme za prtljago ter rentgenske aparate. Letališče je zgradilo center za operacije, ki spremlja vse te podatke z uporabo Splunk Enterprise.

 

Področja na katerih uporabljajo Splunk:

 

Vozni redi letenja, podatki o brezžičnem internetnem omrežju WiFi, podatki detektorjev kovin, sistem za prtljago, podatki o senzorjih npr. za vrata in pipe v toaletah, kamere za merjenje čakalnih vrst potnikov.

 

Predstavljamo nekaj primerov uporabe, ki so pozitivno vplivali na poslovanje:

 

  • Letališče zagotavlja neprekinjen dostop uporabnikov do brezžičnega internetnega omrežja WiFi, ki mora imeti polno pokritost v vseh prostorih. Nadzirajo dostopne točke in skrbijo za uporabniško izkušnjo, saj se lahko hkrati s svojimi napravami poveže na njihovo omrežje do 20.000 ljudi. Izvajajo teste hitrosti internetne povezave in vse zbrane podatke spremljajo v realnem času.

 

  • Nadzor nad senzorji za toalete omogoča učinkovito čiščenje in vzdrževanje. Senzorji kažejo katere lokacije so najbolj v uporabi. Podatki se zbirajo celo o tem, kako pogosto si ljudje umivajo roke. Če ta številka pade, je to lahko indikator, da umivalna korita niso dovolj čista, hkrati pa zbirajo podatke za sklepanje odločitev, kako te prostore oblikovati v prihodnje.

 

  • Imajo največji sistem za prtljago na svetu, letno obravnavajo več kot 150.000.000. kosov prtljage in imajo več kot 150km trakov, ki jo prevaža. Vsak kos prtljage s svojo natisnjeno značko ustvari podatke, ki se spremljajo s Splunk Enterprise, da se zagotavlja dostava tovora na predvideno destinacijo in zadostno število odprtih tekočih trakov, ki se predvidi za do 4h naprej. S pomočjo strojnega učenja v okolju Splunk pa gradijo predikcijo, ki bo omogočala napoved količine tovora predvidoma za naslednjih 12 do 24 ur.

 

  • Njihov cilj je, da na varnostno kontrolo vsak potnik čaka manj kot 5 minut. Zato imajo vgrajene senzorje v stropu, ki merijo dolžino čakalnih vrst, te podatke sproti obdelujejo in na ta način lahko dinamično odpirajo nove vrste.  Spremljajo kovinske predmete, ki jih imajo potniki in jih vnaprej obveščajo na monitorjih v katero vrsto se postaviti ter o vseh posebnostih, npr. kako se pripraviti v primeru letov na določene destinacije.

 

ZAKLJUČEK:

 

Uvedba Splunk Enterprise omogoča družbi številne prednosti, kot so hitrejši pretok potnikov, boljša uporabniška izkušnja, izboljšane storitve in varnost ter nova spoznanja za prihodnje načrte.
 

 

Viri:


https://www.splunk.com/en_us/customers/success-stories/dubai-airports.html
https://www.splunk.com/pdfs/customer-success-stories/dubai-airports-case-study.pdf