NetApp Insight 2014

NetApp je letos svoj največji dogodek na območju držav EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika), ki je namenjen zaposlenim podjetja NetApp in partnerjem, pripravil Berlinu. Konference, ki je trajala od 17.11. do 20.11.2014, sta se letos udeležila dva predstavnika podjetja Our Space Appliances. Prvič smo lahko na to tehnično obarvano konferenco povabili tudi predstavnika ene od naših strank. S takšno potezo je NetApp še bolj povezal proces svetovanja, implementacije, uporabe in vzdrževanja od končnih uporabnikov preko partnerjev do NetApp inženirjev.

Foto: NetApp
Foto: NetApp
Tudi letos je NetApp ponudil širok spekter predavanj – od manj zahtevnih pregledov novih funkcionalnosti in produktov, do tehnično zahtevnih delavnic, kjer smo se poizkušali prebiti do bolj skritih opcij in trikov. Med predavanji je vseeno ostalo nekaj časa, da smo se o težavah s katerimi se vsakodnevno srečujemo in smernicah za prihodnost pogovorili direktno z NetApp inženirji in razvijalci. Največji poudarek na konferenci je bil na novi verziji operacijskega sistema – Clustered Data ONTAP 8.3, ki je izšla nekaj dni pred začetkom konference. Z njo je NetApp izboljšal efektivnost uporabe trdih diskov za vstopne modele (Drive Partitioning) in efektivnost predpomnilniških kapacitet (FlashPool), ki jih zdaj lahko bolj granularno razporedimo med različnimi agregati z bistveno manjšimi izgubami dragocenih SSD kapacitet. Glavna zvezda letošnjega dogodka je bil Metro Cluster v Clustered ONTAP načinu delovanja, ki je bil predstavljen z verzijo Clustered Data ONTAP 8.3. Težko pričakovana rešitev, katera služi sinhroni replikaciji med podatkovnimi centri, ni razočarala. Z novimi funkcionalnostmi operacijskega sistema Clustered Data ONTAP in zagotavljanjem visoke razpoložljivosti znotraj posameznega podatkovnega centra bo v prihodnje Metro Cluster še bolj fleksibilen in robusten, kot je bil v 7-mode načinu delovanja. Seveda pri NetAppu niso pozabili na prihodnost in trende, ki se kažejo. Predstavili so nov operacijski sistem, ki je optimiziran za oblačne storitve – Cloud ONTAP. Samo upravljanje z oblačnim operacijskim sistemom je enako, kot na trenutnih verzijah, poleg tega pa obljubljajo možnosti selitve SVM (Storage Virtual Machine) iz oblaka v lokalni podatkovni center. S tem NetApp ob uporabi oblaka omogoča uporabnikom vso fleksibilnost in odločitev, kje bo lociran posamezen podatkovni sklop, kar je mnogokrat skrb strank pred odločitvijo za oblačne storitve.

10634082_892379747463394_583782329033718086_o
Foto: NetApp
Tako kot se trendi s stališča fleksibilnosti nagibajo k oblaku, so za najbolj zahtevne aplikacije aktualni diskovni sistemi prilagojeni za uporabo SSD diskov. Tokrat smo lahko prvič v živo videli nov produkt v NetAppovi liniji – FlashRay. Sistem je zasnovan tako, da bo nudil in celo izboljšal funkcionalnosti, ki so nam poznane iz FAS linije produktov, obenem pa bo zagotavljal zanesljivo delovanje z odzivnimi časi pod 1ms. Naročila za prve FlashRay diskovne sisteme naj bi NetApp začel prejemati v decembru, v širši uporabi pa ga bomo verjetno videli tekom naslednjega leta. Da ne bi bilo vse preveč strokovno, so na Insightu poskrbeli tudi za zabavo na Olimpijskem stadionu v Berlinu, kjer smo v sproščenem vzdušju (kljub temu, da nas niso pustili stopiti na zelenico stadiona) zaključili letošnje srečanje in že pogledovali proti drugemu letu, ko se bo Insight 2015 ponovno odvijal v Berlinu.  

Nekaj foto utrinkov




Foto: Rožle Palčar in NetApp