NetApp nudi najhitrejši enterprise diskovni sistem

Zadnji NetApp-ov All Flash model A700s je na SPC-1 testiranjih objavljenih 30. januarja 2017 dosegel najboljše rezultate med high-end/enterprise diskovnimi sistemi.*

 

SPC-1 testiranje izvaja ugledno neprofitno podjetje Storage Performance Council, zavezano k industrijsko standardiziranem in neodvisnem izvajanju zmogljivostnih testiranj in primerjav. S podjetjem SPC sodelujejo vsa največja imena med proizvajalci diskovnih sistemov.


SPC-1 meritve se izvajajo v nadzorovanih laboratorijih, kjer se testirajo obremenitve SAN diskovnih sistemov, ki so tipične za mešana okolja. Te obremenitve vsebujejo spekter različnih bralnih in zapisovalnih bremen, tistih z majhno velikostjo enote podatkovnega zapisa (tako imenovani block size) in naključno porazdelitvijo lokacij zapisa ali branja, kakor tudi bremen z veliko enoto podatkovnega zapisa in sekvenčno porazdelitvijo lokacij zapisa ali branja.


Pri izvajanju več dnevnih meritev se ugotavlja maksimalno število I/O zahtevkov na sekundo, ki jih sistem lahko sprejema, nato povprečno zamudo (latenco) med zunanjim zahtevkom in odgovorom diskovnega sistema pri tej maksimalni obremenitvi, nato pri 95% maksimalne obremenitve, pri 90%, 80%, 50% in nazadnje pri 10% obremenitvi.


NetApp A700s je v konfiguraciji z 12 kontrolniki in ob razmerju 1:13 med velikostjo sistemskega cache-a (DRAM) in uporabne podatkovne kapacitete(SSD enote) dosegel maksimalno število 2,4 milijona IO/s pri latenci 0,69 ms. Latenca pri obremenitvi 2 milijona IO/s je 0,5ms, pri 10% obremenitvi in 240.000 IO/s pa je latenca 0,25ms.

 

 

 

To so najboljši rezultati med enterprise/high-end namenskimi napravami priznanih proizvajalcev.


Manj znan proizvajelc je v konfiguraciji s 16 kontrolniki sicer dosegel večjo maksimalno obremenitev v IO/s, vendar ob bistveno višjih latencah preko celotne obremenitvene krivulje. Absolutno najboljše rezultate je sicer dosegel sestavljen sistem treh proizvajalcev, ki je s posebno prirejeno programsko opremo celotne aktivne dele bremen obdeloval v sistemskem cachu (DRAM-u), kar pa seveda ni primerljivo z uporabo SSD ali HDD diskov.

 

* http://www.storageperformance.org/results/benchmark_results_spc1/spc1_v1_results_netapp/spc1_v1_results_netapp_a02002/A02002_ES.pdf