Z Big Data do najboljših rešitev

Podjetje Our Space Appliances je kot eden izmed sponzorjev prvič sodeloval na tradicionalni študentski delavnici Bytes of Banking, ki so jo že četrto leto zapored organizirali podjetje Halcom, društvo študentov elektrotehnike in računalništva EESTEC in Management Group. Delavnica, ki je potekala med 24. in 29. septembrom v prostorih Halcoma, se je slavnostno zaključila v Centru inovativnega podjetništva NLB, ki je bil tudi glavni sponzor dogodka.

 

Med 24. in 29. septembrom se je v prostorih podjetja Halcom odvijala tradicionalna delavnica za študente z naslovom Bytes of Banking, ki so jo organizirali Halcom, društvo študentov elektrotehnike in računalništva EESTEC in Management Group s podporo partnerskih podjetij: NLB d.d., kot glavnega sponzorja, Our Space Appliances, ponudnika naprednih sistemskih rešitev za vse vidike obvladovanja podatkov v poslovnih sistemih ter FinTech podjetja Mbills in akademskih institucij Fakultete za računalništvo in informatiko in Ekonomske fakultete. Osrednja tema letošnje strokovne delavnice »Big Data – Smart Banking« je ena zagotovo najbolj udarnih in zanimivih tem v visokotehnološki industriji. Študentje računalništva so bili skupaj s študenti ekonomije razdeljeni v interdisciplinarne skupine, ki so s pomočjo bančnih strokovnjakov in strokovnjakov s perspektivnega in vedno bolj razširjenega področja FinTech iskali inovativne rešitve na dane izzive s področja Big Data ter s tem soustvarjali trende v digitalnem bančništvu. Njihova naloga je bila razviti tehnični pristop (delujoči prototip) in poslovni model svoje ideje na temo ciljnega oglaševanja, predvidevanja denarnega toka, implementacije in uporabe Chatbota ter učinkovitega upravljanja z osebnimi financami.

 

Andrej Komatar je predstavil podjetje Our Space Appliances in orodje Splunk - vodilna rešitev za zbiranje in obdelavo strojnih podatkov
Med delavnico je za dobro vzdušje poskrbela skupina Help! A Beatles Tribute

 

Na zaključni prireditvi razglašena najboljša rešitev

 

Komisijo, ki je na zaključni prireditvi ocenjevala končne predstavitve posameznih rešitev ter tudi izbrala zmagovalno skupino delavnice, so sestavljali prof. dr. Bojan Orel, dekan Fakultete za računalništvo in informatiko, red. prof. dr. Metka Tekavčič, dekanica Ekonomske fakultete, Tanja Piškur, direktorica razvoja in upravljanja prodaje NLB d.d., Jerica Urbančič, vodja marketinga v podjetju mBills, dr. Rok Orel, vodilni podatkovni analitik v podjetju Our Space Appliances ter Miha Vidmar, direktor razvoja v podjetju Halcom d.d.

 

Zmagovalna skupina študentov, ki si je nadela ime Data Divers, je reševala izziv sponzorja NLB d.d., in sicer na temo klepetalnega robota. V skladu s poslanstvom banke, ki je usmerjena k strankam, inovativnosti pri storitvah in enostavni učinkovitosti, so ustvarili spletni klepetalnik, ki so ga poimenovali NLBotko. Bančni robot je integriran v Facebook Messenger, ki je eden izmed najbolj množično uporabljanih komunikacijskih kanalov, zato je lahko dostopen mladim, ki so njihova ciljna publika. NLBotko uporabniku na inovativen in interaktiven način približa bančne storitve, jih podpira ter prek pogovora ustvarja pozitiven odnos med banko in uporabnikom, hkrati pa deluje kot orodje za pridobivanje strank. Zmagovalna ekipa je poleg laskavega naziva zmagovalcev prejela tudi dvomesečno plačano pripravništvo v Halcomu in praktične nagrade organizatorjev in sponzorjev.

 

V komisiji je sodeloval tudi dr. Rok Orel, vodilni podatkovni analitik v podjetju Our Space Appliances

 

 

 

O delavnici

 

Delavnica Bytes of Banking kot pozitivna iniciativa predstavlja svež pristop k povezovanju mladih in gospodarstva. Tako mladi kot podjetja lahko ob skupnem inoviranju izmenjajo dragocena znanja, ki jih slovensko gospodarstvo potrebuje pri ustvarjanju neulovljivih prednosti na mednarodnem trgu in ustvarjanju delovnih mest z višjo dodano vrednostjo.

Letos je bila izvedena že četrto leto zapored. Pretekle so pritegnile veliko pozornost medijev in stroke. Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji (AmCham Slovenia) je leta 2015 prepoznala delavnico kot najboljšo inovativno poslovno prakso na svojem področju ter jo nagradila z Best of the Best priznanjem kot primerom odlične poslovne prakse.