Grenko-sladke čimulice

Le kaj se skriva za čudesno besedo čimula, ob katere izgovorjavi uho z zanimanjem zastriže? Čima, čimula, čimule, čimulice: neka domačnost veje iz vseh izvedenk, najsi gre za ednino, množino ali ljubkovalno pomanjševalnico.

 

Čimule oziroma čimulice so v dalmatinskem pogovornem jeziku poganjki kapusnic. V blagi obmorski klimi poganjajo tudi preko zime in lokalnemu prebivalstvu predstavljajo pomemben vir mineralov, vitaminov in vlaknin v najbolj hladnem delu leta. Čimulice so lahko mladi lističi in cvetovi zelja, ohrovta, brokolija ali nič manj zagonetne raštike, ki jo mogoče napačno laično uvrščam k eni od potomk divjega listnatega zelja (ali ohrovta).

 

Poganjki poženejo iz odrezanih delov glavne rastline, kar ljubiteljski vrtičkarji opazujete v toplejših pomladnih dneh, tam od aprila naprej. V Dalmaciji in Istri se vegetativna faza rasti gojenih rastlin zaradi toplejše klime odvije že preko zime, tako da so čimulice reden gost na pijacah in pazarjih od Dubrovnika do Reke v vseh letnih časih.

 

Povod za tokratni članek je bil obisk glavne ljubljanske tržnice na lepo sobotno dopoldne, ko sem z nahrbtnikom obiskal moji branjevki, krasne velike pomaranče in limone pa so me ponesle še k stojnicam dalmatinskih trgovcev, ki na spodnjem delu tržnice kraljujejo prav ob sobotah.

 

Čimulice?” sem pomenljivo vprašal prodajalko, ko sem se zagledal v mlade poganjke brokolija s stebelci, lističi in drobnimi cvetki na koncu. “Koliko”, mi je pokimala nazaj. Kupil sem jih dve polni vreči in na poti k avtu tuhtal, kaj naj z njimi postorim.

 

photo
Čimulice v rokah.

 

photo
Poganjki.

 

Spomnil sem se na beseda biodinamičnega kmetovalca Danijela Mivška iz Cetor nad Izolo, ko mi je svoj čas ponujal mlade lističe zelja kot prvovrstno zelenjavo za kuhanje zelenjavne mineštrice. Doma sem poganjke narezal na manjše kose in jih skupaj s korenčkom prepražil na oljčnem olju. Zelenjavo sem solil, prelil z vročo vodo, ko je zavrela, pa sem dodal še na manjše koščke narezan krompir. Juho sem na koncu zabelil z dalmatinskim peštom, pripravil sem ga iz sesekljanega kosa pršuta in nekaj strokov česna. Juho smo doma pomljaskali z največjim veseljem in prepričan sem, da bo tudi pri vas doma požela čisto slavo.

 

Mogoče za konec še nekaj o izvoru same besede čimula. V latinščini cȳma označuje mlado listje zelja, izhaja pa iz starogrške besede kȳma, ki po slovenskem etimološkem slovarju v starejši grščini predstavlja zarodek, podmladek, še bolj nazaj v čas pa vrh, val.

 

Sorodstvo z našimi cimami ni tako daleč, še največkrat to besedo uporabimo za nadležne mlade poganjke gomoljev krompirja, ki prav radi poženejo v presvetli in vlažni shrambi.

 

Tako, zdaj pa hitro juhico kuhat.

 

Čimula

Juha iz mladih poganjkov kapusnic

 

Sestavine za 6 oseb:

1/2 kg mladih poganjkov brokolija, zelja, ohrovta

3 korenčki

2 večja krompirja

4 žlice oljčnega olja

2 žlički soli

 

2 litra vroče vode

 

Zabela po želji:

10 dag pršuta brez kosti z maščobo ali hrbtne slanine

3 stroki česna

 

Priprava:

 

Najprej pripravimo zelenjavo. Korenčke olupimo in narežemo na manjše kockice. Poganjkom kapusnic odrežemo trše konce in odstranimo morebitne ranjene dele. Narežemo jih na trakove oziroma manjše kose. Olupimo krompirja, ju narežemo na tanjše ploščice in jih do uporabe prelijemo s hladno vodo, da ne počrnijo. Stroke česna olupimo in kos pršuta narežemo na kockice.

 

V večjem loncu segrejemo oljčno olje in na njem pražimo najprej korenje, približno 5 minut. Dodamo narezane poganjke, dobro premešamo in na nizkem ognju pražimo nadaljnjih 5 minut. Solimo in zalijemo z vročo vodo. Pokrito kuhamo 5 minut. Ko tekočina zavre, v juho dodamo na tanke ploščice narezan krompir. Pokrito kuhamo 40 minut.

 

Juho odstavimo z ognja in za mesno različico pripravimo pešto - kocke pršuta in česna drobno sesekljamo v gosto maso, ki jo dodamo vroči juhi. Za vegansko različico juho zabelimo z dobrim oljčnim oljem.

 

Če želimo juho zgostiti, ji proti koncu kuhanja dodamo pest pšeničnega ali pest koruznega zdroba.

Juho ponudimo skupaj s kosom domačega kruha ali popečeno polento.

 

Nasvet

 

Mlade poganjke kapusnic lahko mirno nadomestimo z listnatim ohrovtom, ki je pozimi reden gost na naših tržnicah.

 

photo
Juhica.
Klemen Košir
Klemen Košir

Opazovalec sem z zvedavimi očmi, čudim se svetu okoli sebe. Človek je v središču zanimanja tudi takrat, ko sekljam korenček ali pišem recepturo. Rad se pogovarjam z ljudmi, ki delajo z rokami in zemljo. Doma se zgrbančim za računalnikom in predelujem nabrane vtise in zapiske, ki se že pet let zapored na koncu zgostijo v knjigo. Vmes sem mož in oče, včasih sem tečko, včasih dobrovoljček.

Zadnje v blogu Čebelnjak:
Morda vas zanima tudi: