Izginjajoče kulture

Izginjajoče kulture je dolgoročen fotografski projekt, s katerim želiva predstaviti izginjajoče avtohtone etnične skupine in ljudstva v najbolj odmaknjenih predelih sveta; tam, kjer še vedno živijo tako kot pred stoletji, a so kljub težki dostopnosti marsikje že na robu izumrtja. Razlogi za to so seveda različni. Včasih je to pohlep ljudi, ki nenehno stremijo za novim energetskimi viri in surovinami; teh je največ prav v najbolj oddaljenih predelih tega planeta, včasih pa le t.i. napredek, ki s pomočjo sodobnih tehnologij nezadržno prodira tudi v najbolj tradicionalne plemenske skupnosti. Osnovna ideja je fotografirati te pripadnike avtohtonih etničnih skupin v prenosnem studiu, ki omogoča ponovljivo osvetlitev studijske kakovosti, ne glede na položaj sonca ali razpoložljivo svetlobo. Projekt je poklon fotografu Edwardu S. Curtisu (1868-1952) in njegovim ikoničnim fotografijam severnoameriških Indijancev, ki jih je posnel na prelomu iz 19. v 20. stoletje. Fotografiral je celih 24 let in danes je teh 40.000 fotografij redek in nepogrešljiv vizualni prikaz že zdavnaj izginule kulture. Fotografije imajo, ne samo umetniški, pač pa tudi velik antropološki pomen.

Foto: Edvard S. Curtis
  To je timsko delo z nadarjeno studijsko fotografinjo Katjo Bidovec. Uporabljava prenosen šotor iz črne tkanine in dve ali več močnih studijskih bliskavic, tako da lahko zelo natančno osvetliva portrete naključno izbranih predstavnikov posameznih ljudstev. Želiva pričarati učinek, kot da so fotografije posnete v pravem fotografskem studiu, čeprav so fotografirane v zelo oddaljenih in težko dostopnih območjih in včasih v zelo težkih ali celo nevarnih razmerah. Najino delo na projektu Izginjajoče kulture ne vidiva le ko fotografski projekt z estetsko vrednostjo, pač pa tudi kot sociološki in antropološki prispevek za prihodnje generacije. Do sedaj sva fotografirala na dveh lokacijah; ob reki Omo in v bližini jezera Turkana ter v odmaknjenih predelih države Arunachal Pradesha in Nagalanda na mejnih področjih med Indijo, Butanom, Tibetom in Mjanmarom.
Arne Hodalič
Arne Hodalič

Slogan mojega življenja je »You can sleep when you’re dead« in tega se držim vsak dan bolj! S podjetjem Our Space sodelujem že vrsto let in skupaj smo pripravili celo vrsto uspešnih dogodkov, predavanj ter team buildingov. Najlepše pa je takrat, ko me Jure (direktor Our Spacea) z družino obišče na morju in skupaj na žaru obrnemo kakšno ribo. Takrat je življenje še lepše.

Zadnje v blogu Čebelnjak:
Morda vas zanima tudi: