Križ čez Nepal

Prečenje Nepala od juga do severa in od vzhoda do zahoda

Zaradi kar osmih vrhov, ki v tem predelu Himalaje segajo več kot 8000 metrov visoko, med njimi je tudi najvišji – Everest, je Nepal ena bolj prepoznavnih držav sveta. Po dimenzijah in legi na prvi pogled nekoliko spominja na precej »shujšano« nekdanjo Jugoslavijo. V smeri vzhod - zahod meri približno 900 kilometrov zračne črte, v smeri sever - jug pa v povprečju 200 kilometrov. Leži na istem vzporedniku kot zgornji deli Afrike, a nekaj tisoč kilometrov bolj proti vzhodu.

 

12
Najbolj severna točka Nepala. Vrh Makaluja 8481m, 10. 10. 1975.

 

Leta 1975 mi je prvič uspelo priti v to  čudežno deželo. Danes, po več kot petdesetih potovanjih tja, ostaja zame povsem enako čudežna. Tam sem doživel največje uspehe svoje gorniške kariere, pa tudi največje tragedije. Vse to me močno povezuje z Nepalom, njegovo izjemno naravo, še posebej pa z njegovimi ljudmi.  Leta 2012 sem se odločil, da bi vse svoje odprave in potovanja po Nepalu povezal v smiselno celoto. Tako je nastal moj načrt prehoditi in preplezati nepalsko Himalajo od vzhoda do zahoda in od juga do severa. Najzahtevnejše dele tega prečenja v višinah nad šest, sedem in osem tisoč metri sem že opravil. Najbolj severno točko sem dosegel 10. oktobra 1975 na vrhu 8481 metrov visokega Makaluja, ki meji na Tibet oziroma Kitajsko. Najbolj južno točko pa marca 2017, ko sem  prehodil še zadnje kilometre do mesta Jogbani na meji z Indijo, ki leži le 110 metrov nad morjem.

 

Najbolj vzhodna. Vrh Kangčendzenga 8586m, 1. 5. 1991.
Najbolj vzhodna. Vrh Kangčendzenga 8586m, 1. 5. 1991.

 

Med potjo od zahoda proti vzhodu se mi je uspelo povzpeti na osemtisočake Manaslu, Čo Oju, Everest in Lotse ter še na nekaj lepih nižjih vrhov. Najbolj vzhodno točko Nepala pa sem dosegel 1. maja 1991 na vrhu 8586 metrov visoke Kangčendzenge, na meji z Indijo. Na nadaljnjih povezovalnih poteh proti zahodu mi tako ostajajo tehnično manj zahtevni, a zato nič manj zanimivi deli poti, ki ne bo več presegla višine 6000 metrov. Zato verjamem, da bom to zamisel v nekaj naslednjih letih uspešno pripeljal do konca. O celotni poti pripravljam tudi knjigo in film.

 

jug
Najbolj južna. Mesto Jogbani na meji z Indijo, 110m. 17. 3. 2017.

 

Ves čas, do zaključka prečenja bo potekala tudi moja humanitarna akcija pomoči nepalskim prebivalcem po katastrofalnem potresu, ki je aprila 2015 prizadel Nepal. Bil sem priča te velike naravne katastrofe. Doletela me je na najhuje prizadetem področju - Langtang, ko sem začenjal eno od etap prečenja. Več dni smo se s prijatelji reševali s prizadetega področja in dodobra spoznali vso razsežnost, grozo in obup te tragedije. Takrat sem si obljubil, da bom tem ljudem skušal pomagati po svojih najboljših močeh. Po potresu sem se že štirikrat vrnil na prizadeta področja in sredstva nabrana v Sloveniji izročil pomoči potrebnim. Ideja o prečenju Nepala se je tako naključno pa tudi logično in naravno povezala z idejo o pomoči nepalskim prebivalcem.

 

 

Potres
Posledice katastrofalnega potresa v Nepalu 2015.

     

Viki Grošelj
Viki Grošelj

Rojen 3.6.1952. po poklicu športni pedagog s 40 leti dela v osnovni šoli, ob tem pa še vrhunski alpinist, himalajec, gorski reševalec in gorski vodnik.
Poleg številnih vzponov v domačih in tujih gorah sodeloval na več kot tridesetih odpravah v neevropska gorstva. V Himalaji pa opravil enajst vzponov na vrhove desetih od 14. osemtisočakov. 

Zadnje v blogu Čebelnjak:
Morda vas zanima tudi: