Ljudstva v porečju reke Omo


ETIOPIJA


Hamar
Ljudstvo ali etnična skupina: Hamari
Lokacija: Levi breg reke Omo/Etiopija
Ocenjeno število pripadnikov: 40.000
Jezik: Hamar
Religija: Animizem, Poganstvo
Hamari so najštevilčnejše in etnološko najmočnejše ljudstvo v porečju Oma. Najbolj osupljiv je njihov inicijacijski obred za dečke, ki mu rečejo preskakovanje bikov. Večkrat sem bil na tem slavju in vsakič znova me preseneti, kako neporočena dekleta prostovoljno sodelujejo v tem obredu. Neporočeni fantje jih namreč na njihovo željo bičajo z dolgimi šibami po hrbtih, tako da kri kar brizga naokrog. One pa stojijo mirno in niti ne trenejo z očmi. Neverjetno...

  Mursi
Ljudstvo ali etnična skupina: Mursijci
Lokacija: Predvsem levi breg reke Omo/Etiopija
Ocenjeno število pripadnikov: 7000
Jezik: Mursi
Religija: Animizem, Poganstvo
Mursiji veljajo za najbolj bojevito, celo najbolj divje ljudstvo porečja Oma. A vsa njihova bojevitost jim ne bo pomagala, ko se bo reka Omo drastično znižala zaradi novih hidroelektrarn in plantaž, ki bodo potrebovale vodo za namakanje. Ne da bi sploh slutili, kaj jih čaka, Mursiji še vedno malce zviška gledajo na obiskovalce in turiste, kljub temu da so v zadnjem času prav ti postali edini resnejši vir njihovih dohodkov. A kako dolgo še?  

    Arbore
Ljudstvo ali etnična skupina: Arbori
Lokacija: Levi breg reke Omo/Etiopija
Ocenjeno število pripadnikov: 5500
Jezik: Arbore
Religija: Animizem, Poganstvo
Maloštevilni Arbori živijo na zelo majhnem področju nekaj kilometrov stran od reke Omo, tako da na reko niso vezani tako neposredno kot marsikatero od ljudstev, ki živi na rečnih bregovih. Že zdaj so navajeni na ekstremne suše in zanašajo se na podtalno vodo iz vodnjakov. A z usihanjem reke Omo se bo drastično znižal tudi nivo podtalnice.

  Zapisal Arne Hodalič, fotografirala Arne Hodalič in Katja Bidovec
Arne Hodalič
Arne Hodalič

Slogan mojega življenja je »You can sleep when you’re dead« in tega se držim vsak dan bolj! S podjetjem Our Space sodelujem že vrsto let in skupaj smo pripravili celo vrsto uspešnih dogodkov, predavanj ter team buildingov. Najlepše pa je takrat, ko me Jure (direktor Our Spacea) z družino obišče na morju in skupaj na žaru obrnemo kakšno ribo. Takrat je življenje še lepše.

Zadnje v blogu Čebelnjak:
Morda vas zanima tudi: