Mi in oni

Spet smo v času novoletno-božičnih želja … Tudi čebelarji, ki skrbijo za čebelnjak Ourspace, so nas, pridne čebelice, ki tu objavljamo prispevke, naprosili za en lep, praznični nagovor. Moram reči, da je bila naloga zelo, zelo težka ... Le kako naj kaj zaželim nam, razvajenim zahodnjakom, ki imamo vsega dovolj in preveč. Saj če se ozrem na zadnjo študijo švicarske banke Credit-Suisse, ima 1 odstotek prebivalstva zahodnega sveta v lasti 50,4 odstotke vsega svetovnega bogastva, premoženje vsakega Švicarja se je od leta 2000 do danes povečalo za 130 odstotkov in število milijonarjev po svetu se bo v naslednjih petih letih povečalo za 22 odstotkov, medtem ko se bo število najrevnejših zmanjšalo za samo 4 odstotke. Razlike so torej vsak dan večje, rodnost v najrevnejših deželah podira rekorde, mi pa si kupujemo bedasta novoletna darila za vsote, ki bi neki revni družini nekje na drugem koncu sveta pomenile preživetje za kakšno leto ali več.

 

Moja novoletna želja je, da bi se vase zagledali vsi tisti, ki verbalno ali fizično maltretirajo begunce, na gorenjskih cesticah postavljajo ksenofobne barikade in objavljajo super inteligentne (in seveda anonimne) sovražne komentarje na spletu, torej vsi tisti, ki nimajo pravih primerjav, kako živimo mi in kako živijo oni - in da bi ob tem našli razumevanje, toleranco in sočutje tudi za ljudi, ki niso bili obdarjeni s to neverjetno srečo, da so se rodili ob pravem času in predvsem na pravem kraju. Torej tam in takrat, kot smo se rodili mi

 

 

Mi in oni
Prebivalec begunskega taborišča Buždur v Zahodni Sahari. Na paši je stopil na eno od 7milijonov min, ki so ji Maročani položili ob 2700 kilometrov dolgem zidu, ki so ga zgradili na meji med okupiranim ozemljem Zahodne Sahare in Marokom. Zakaj? Ja zato vendar, ker Maroko pridno izkorišča neverjetno bogata najdišča fosfatov in pa ribolovne obale Zahodne Sahare, ki si jih brez pravice lastijo že več kot 40 let. (foto: Arne Hodalič /november 2017)

 

Arne Hodalič
Arne Hodalič

Slogan mojega življenja je »You can sleep when you’re dead« in tega se držim vsak dan bolj! S podjetjem Our Space sodelujem že vrsto let in skupaj smo pripravili celo vrsto uspešnih dogodkov, predavanj ter team buildingov. Najlepše pa je takrat, ko me Jure (direktor Our Spacea) z družino obišče na morju in skupaj na žaru obrnemo kakšno ribo. Takrat je življenje še lepše.

Zadnje v blogu Čebelnjak:
Morda vas zanima tudi: