Potapljanje na vdih v potopljene jame Jadranskega morja

Plavanje in potapljanje skozi potopljene jame je prav posebno doživetje. Sploh v tistem delu dneva, ko sončni žarki obsijejo čarobne sobane. Zahteva pa tovrstno potapljanje dodatno previdnost. Pridobiti je potrebno kar se da veliko informacij o globini, možnosti hitrega izhoda iz jame, tokovih in delu dneva, ko je svetloba tam najlepša. Ključna stvar pa je, da jih nikoli ne raziskujete sami. Vedno imejte ob sebi sopotapljača!

 

Predstavil vam bom nekaj najlepših, ki sem jih do sedaj obiskal. Večina je takšnih, da je za njihovo raziskovanje dovolj zgolj plavanje na gladini. Nekatere pa zahtevajo potop do globine največ deset metrov. Popeljal vas bom od Pule čez Koranet mimo Brača in vse tja do Biševa. 
 

1. Galebove stene - Pula

Izjemno lepa in nezahtevna jama je v Galebovih stenah pri Puli. Do nje lahko brez težav priplavate iz sosednje plaže. Širok vhod se v nadaljevanju malenkost zoži in na koncu jame odpre v večjo sobano. Jama je dovolj široka, da jo lahko obiščete tudi s supom ali kajakom. 

Slika

 

V jamo vodi tudi nekaj podvodnih tunelov, ki jih lahko izberejo tisti bolj izkušeni. Obisk priporočam v popoldanskem času, ko sonce posije v jamo. 

Slika

 

2. Otok Fraškarič - Banjole

Malo južno od Galebovih sten najdete otoček Fraškarič. Ta ima na svoji vzhodni strani številne potopljene rove in sobane. Prvič sem jih obiskal skupaj s študenti Fakultete za šport, ki tja zahajajo že vrsto leto. Potopljeni so na globini pet metrov, dolgi pa od deset do petnajst metrov. Plavanje v njih priporočam izkušenim prostim potapljačem. Obiščite jih, ko je sonce visoko na nebu. 

Slika

 

3. Zunanje stene Kornatov

Kornati so tudi pod vodo izjemno atraktivni. Vse zunanje stene so polne življenja. So verjetno edina točka na Jadranu, kjer lahko plavaš s kirnjami. So pa Kornati tudi izjemno razgibani in imajo številne podvodne jame. Sam sem plaval v dveh. Na zunanji strani otoka Borovik in Mrtovac. 

Slika

 

Na otoku Borovik boste našli prekrasno sobano. Našli smo jo povsem naključno, ko smo tik ob njen opravljali trening prostega potapljanja. Vstop vanjo je mogoč dva metra pod vodno gladino. Jama je ves čas potopljena, zato je primerna za bolj izkušene. Najlepša svetloba je v dopoldanskem času. 

Slika

 

Na zunanji steni otoka Mortovac pred Levernako boste lahko opazovali kar nekaj razpok in jam v steni. Predvsem je pa stena polna morskega življenja in vsekakor vredna opazovanja. Barko lahko zasidrate na plitvini na vzhodni strani otoka. Steno boste preplavali v dobri uri. 

 

4. Lučice - Brač

V uvali Lučice na Braču je ena lepših jam dostopna prostim potapljačem v Jadranu. Vstop vanjo je tik ob obali na globini štiri metre. Označen je tudi v navtičnih kartah. Vstop je ozek, a kmalu se odpre v izjemno veliko sobano, ki pada več kot dvajset metrov globoko. Pred leti so vsako jesen vanjo zaplavali veliki gofi. Danes veliki rib v njej žal ni več. Vsekakor pa sredi dneva, ko vanjo posije sonce oriše izjemno lepo svetlobno kuliso. Ogled jame je primeren za vsakogar, ki se sproščeno potaplja na globinah petnajst metrov. 

Slika

 

Slika

 

5. Medvedja šiplja - Biševo

Biševo je že sam po sebi popolnoma fascinanten otok. Ima dve svetovno znani jami, Modro in Medvedjo špiljo. Ker je plavanje v Modri špilji prepovedano, vam predstavljam prav tako izjemno Medvedjo špiljo. Vanjo lahko zaplava vsak. Priporočam pa obisk sredi dneva, ko jo najbolj obsije sonce. 

Slika

 

Slika

 

Veliko jam v Jadranu še nisem obiskal. Želim si, da mi to poletje uspe potop v Katedralo na Premudi. Ta naj bi bila ena najlepših. Upam, da se vam bom lahko jeseni javil s kakšno sliko iz tega potopa. 

 

 

Samo Jeranko
Samo Jeranko

Večni zaljubljenec v morje in njegove globine, ki jih je sprva raziskoval kot podvodni lovec, danes pa kot tekmovalni prosti potapljač in izkušen inštruktor prostega potapljanja. S potopom na -110m s plavutjo je svetovni podprvak in do danes edini Slovenec, ki se mu je uspelo potopiti tako globoko. Svojo strast do podvodnega sveta pa skozi fotografije in zgodbe z veseljem deli tudi z bralci bloga Čebelnjak. 

Zadnje v blogu Čebelnjak:
Morda vas zanima tudi: