Razbitine v Jadranskem morju

Ob plavanju okoli razbitin se počutim, kot da se je tam čas ustavil. Prvi potop na vsako potopljeno ladjo je poln vznemirjenja. Med potopom pozorno gledaš in čakaš, da se ti odpre silhueta mogočnega plovila. 

 

Jadransko morje je polno raznovrstnih razbitini. Mnogo njih je iz časov Beneške republike. Te je načel zob časa in si težko ustvarimo pravo sliko plovila. O takšnih razbitinah je tu pisal že Arne Hodalič (Potopljeni zaklad Sulejmana Veličastnega in Izrezljana zgodovina). Tiste najbolje ohranjene pa so iz časov Avstro-Ogrskega cesarstva in obeh svetovnih vojn. Nekaj pa je tudi novejših, ki so jih za potapljaški namen potopili v zadnjih letih. 

 

Tokrat vas bom popeljal med tiste razbitine, ki sem jih sam obiskal in fotografiral. Pričeli bomo z ladjo Vis na Kamenjaku, nadaljevali v Kvarner kjer ob Cresu leži Lina, nato v si bomo v zalivu Zavratnica pogledali nemški potopljeni transportni katamaran ​​Siebel. Sledil bo skok na otok Žirje kjer leži nemška Štuka in na koncu še razbitina Teti ob otoku Visu.  

 

Vis kamenjak

Ladjo Vis so potopili leta 2016. Od izgradnje leta 1953 je bila luksuzna ladja, ki jo je uporabljal tudi Tito. Sedaj je potopljena okoli 250 metrov od obale leži pa na globini 32 metrov. 

Slika

 

Slika

 

Lina

Lina je ena najlepših razbitin v Jadranu. Vrh je na dostopnih 24 metrov, ob dobri vidljivosti pa se vidi že iz površine. Je tovorna ladja, ki je nasedla v nevihti  leta 1914. S trupom leži na peščenem dnu in doseže maksimalno globino 55 metrov. Je odlično ohranjena in polna morskega življenja. 

Slika

 

Slika

 

Slika

 

Katamaran zavratnica

Zaliv Zavratnica je prekrasen in že sam po sebi vreden ogleda. Najdete ga zraven mesta Jablanac pod Velebitom. V njem leži zanimiv potopljen katamaran in druge svetovne vojne. Je enostavne izdelave, kjer trupa povezuje le jeklena konstrukcija. Leži le 5 metrov globoko zato ga lahko že med  sprehodom ob obali.

Slika

 

Slika

 

Štuka

Nemški bombnik Junkers 87 je meni najljubša razbitina na Jadranu. Izjemno ohranjena in slikovita leži ob otoku Žirje. O njej sem pred časom napisal ločen članek (Potapljanje na nemškem bombniku Ju 87).

Slika

 

Slika

 

Slika

 

Slika

 

Tet

Ladja Teti leži ob Malem in Velikem Barjaku zraven Komiže. Je verjetno turistično najbolj obiskana razbitina na Jadranu, saj vsi potapljaški  centri v Komiži organizirajo dnevne izlete nanjo. Opazujemo jo lahko na globini od 12 do 35 metrov. Za proste potapljače svetujem obisk v času oseke, saj so sicer prisotni močni tokovi. 

Slika

 

Slika

Samo Jeranko
Samo Jeranko

Večni zaljubljenec v morje in njegove globine, ki jih je sprva raziskoval kot podvodni lovec, danes pa kot tekmovalni prosti potapljač in izkušen inštruktor prostega potapljanja. S potopom na -110m s plavutjo je svetovni podprvak in do danes edini Slovenec, ki se mu je uspelo potopiti tako globoko. Svojo strast do podvodnega sveta pa skozi fotografije in zgodbe z veseljem deli tudi z bralci bloga Čebelnjak. 

Zadnje v blogu Čebelnjak:
Morda vas zanima tudi: