NUGOS Srečanje z Bowlingom

V pomlad smo zakorakali skupaj z uporabniki NetApp diskovnih sistemov. Tokratno srečanje v ljubljanski Areni je bilo zelo tehnično obarvano. Orodja in postopke, ki lajšajo vsakodnevno delo z NetApp diskovnimi sistemi so predstavili kar uporabniki sami.

 

Lojze Dolenc iz Telemacha je razložil arhitekturo nadzornega sistema Grafana. Pokazal je, kako v njihovemu podjetju nadzor s pridom uporabljajo. S pomočjo prikazanih grafov prihranijo kar nekaj časa na račun odkrivanja ozkih grl v infrastrukturi po vertikali, kjer so zajete vse komponente posamezne storitve.

 

Jure Purgar iz podjetja Kolektor je demonstriral uporabo ODX protokola ob izvajanju kopiranja in kloniranja podatkov na diskovnemu sistemu NetApp. S pomočjo t.i. žetonov so obremenitve strežnikov ob omenjenih akcijah brez performančnega vpliva na delovanje. Hitrosti krepko preko 1GB/s sprva nakazujejo na sumljivo okoliščino – zakaj tako hitro? Vendar je z uporabo ODX protokola takšen rezultat povsem normalen in pričakovan.

 

Rostja Pilka je zastopal barve našega podjetja Our Space. Mineva 20 let od iznajdbe NetApp Snapshot tehnologije, ki s SnapCenter orodjem dobiva nove možnosti razsežnosti.  Ob pogledu na kloniranje podatkovnih baz v samo nekaj sekundah in to brez prekinitve delovanja, so se marsikomu zaiskrile oči. Debata je potrdila, da udeleženci vidijo priložnosti uporabe tudi v svojemu okolju in obljubljena poglobljena delavnica bo zagotovo privabila kar nekaj sistemskih administratorjev.

 

Trkljanje kegljev, ropot bowling kugel in sproščen smeh so ustvarjali prijetno atmosfero za pogovore, takšne in drugačne. Polni novih idej in odgovorov na izzive smo se vrnili za svoje mize, zavedajoč se, da smo poleg veliko novega tudi vsaj malo premigali svoje telo, ki je mnogokrat glede slednjega preveč prikrajšano.