Je »zero waste« le modni hit?

Mojca se je odločila postati del »zero waste« gibanja, da bi imela čim manjši negativni vpliv na okolje. Svoj način življenja je počasi in zavestno začela prilagajati tej odločitvi.

 

p
Potrošniška družba nas vzpodbuja k pogostemu nakupovanju produktov, kar nam posledično prinaša veliko odpadnega materiala, ki onesnažuje našo Zemljo.

 

p

 

Ob sobotah se sprehodi po svežem zraku do tržnice, kjer nakupi vsa živila brez kakršnekoli embalaže. Iz tedna v teden jo pozitivno preseneča raznovrstnost izdelkov na stojnicah. Prav tako kot v trgovini lahko izbira med pridelovalci zelenjave, mesa, mlečnih in pekovskih izdelkov. Ko pride domov, suho hrano shrani v steklenih kozarcih. Zelenjavo previdno vzame iz ekoloških bombažnih vrečk in jo skrbno shrani v hladilnik ter na novo organizirano shrambo. Ta ji pride pošteno prav, saj si že nekaj mesecev skoraj vse obroke pripravi sama. Zaužije manj procesirane hrane, saj se brani vseh pakiranih izdelkov. Odkar se je odpovedala embalaži, občasno še vedno uživa v piškotih in krekerjih, ki si jih speče sama v pečici. Kar naenkrat je ugotovila, da se zaradi novih navad bolj zdravo prehranjuje in to jo še dodatno motivira.

 

p

 

p

 

Srečo ima, da živi v občini z napravo za točenje ekoloških čistil s povratno embalažo. Čez vikend se je že nekajkrat ustavila v prodajalni ter natočila pralni prašek v nekaj starih plastenk, ki jih je ohranila doma. Vsi detergenti so iz biološko razgradljivih sestavin in vsakič z navdušenjem izbere drugega.

 

Vendar izbira tega življenjskega stila zanjo ni pomenila samo čiščenja doma odvečne plastike ter recikliranje, morala se je privaditi tudi na bolj minimalističen pristop k življenju. Poizkusila je z boljšim načrtovanjem svojih obrokov. Sledilo je pametnejše nakupovanje in zmanjšanje količine odpadne hrane iz hladilnika. Vse pa se je začelo s kratkim izzivom, ki ga je zasledila na Facebooku: »V 30 dneh pridelaj tako malo odpadkov, da jih lahko shraniš v en sam steklen kozarec.« Sama ima sicer rada izzive, vendar ji je prvi poizkus spodletel, zato se je odločila, da se bo bolj potrudila. Šele čez mesec ali dva pa ji je uspelo doseči rezultate, s katerimi je zadovoljna.

 

p

 

Največji izziv je zanjo predstavljala uporaba naravnih kozmetičnih izdelkov brez embalaže. Stare navade je le s težavo radikalno spremenila, usmeriti se je morala v nakup trajnih alternativ za mila, kreme, zobno pasto in ostale higienske produkte, ki jih uporablja. V spletnih trgovinah trenutno cveti ponudba izdelkov v naravni embalaži, na prvi pogled na las podobni plastiki, ki pa je izdelana iz biorazgradljivega materiala, pridobljenega na primer iz sladkornega trsa ali bambusa. Na začetku je morala seči globje v žep, vendar je izračunala, da se bo finančni prihranek pokazal že po nekaj mesecih. Izdelke za enkratno uporabo, kot so folija za živila, plastenke in tamponi, so zamenjali bolj trajni produkti.

 

Mojca je rada del gibanja, ki je trenutno velik hit. Redno spremlja nasvete blogerjev, vlogerjev, Instagram influencerjev, kar ji daje voljo za naprej. Planiranje vsakdana in iskanje lokalnih dobaviteljev ji je vzelo veliko časa ter »požrlo« kar nekaj živcev, a sčasoma so ji nove navade postale rutina.  

 

Kaj pa mi? Se zmoremo vprašati, če lahko zmanjšamo potrošnjo s tem, da kupujem stvari za večkratno uporabo?

 

p
Po podatkih Statističnega urada Slovenije vsak posameznik na leto proizvede skoraj pol tone komunalnih odpadkov, to so vse smeti, ki nastanejo v gospodinjstvu. Od leta 2017 se je njihova količina povečala za 4% oziroma za 17 kg na osebo.

 

p
Čeprav količina odpadkov narašča, se hkrati povečuje tudi delež ločeno zbranih odpadkov.

 

p

 

p

 

Eva Borin
Eva Borin

Ljubljančanka, diplomirana FRI-jevka, članica ekipe razvijalcev v podjetju OurSpace. Ljubiteljica narave in živali. 
V prostem času se ukvarjam z glasbo. Pojem že od malih nog, trenutno prepevam v pevski skupini Sankofa, kjer raziskujem tradicionalno glasbo Afriške celine. 

Zadnje v blogu Čebelnjak:
Morda vas zanima tudi: