Srečno Novo leto

Morda se bo komu zazdelo čudna takšna uvodna poslanica? Ker se meni leto obrne na prvi pomladni dan. Ko noč končno preneha odžirati svoj del pogače dnevu, nastopi Vesna, slovanska boginja pomladi. Po 365 dneh se je narava spočila in je pripravljena na nove prigode. Letos je zima dolgo časa kazala svoje zobe, v teh dneh pa je končno popustila in odstopila žezlo ter tron letnemu času, ki ga je treba zelo dobro izkoristiti. To še posebej vemo poljedelci, saj “kakor boš sejal, tako boš žel”.

Slika
Janurja se nam je priružila nova članica ekipe, ki skrbi za konjski gnoj. Poleg Lakishe sedaj še princeska Lady.

 

Ko smo še nedavno nazaj zaključili z nabiranjem motovilca, si je prst zdaj že pošteno odpočila in predelala domač konjski gnoj. Preorana njiva na soncu polni nosnice s prijetnim vonjem. V marcu v prve bojne vrste stopijo bob, grah in pesa. Sledijo jim krompir, korenje, čebula, česen, ….

Slika
Imeti na krožniku sveže nabran februarski motovilec z njive  - neprecenljivo.

 

Slika
Analogno orodje, ki nam bo v pomoč vse tja do konca okrobra, ko z njive pospravimo zadnje pridelke pred zimo.

 

Ampak pričetek obdelovanja njive ni edini znanilec novega leta. Priprava kurjave prav tako sodi med opravila, ki morajo biti pravočasno zaključena, da vroče sonce in veter izparita vlago iz bukovega lesa, ki je bilo požagano v kratkih zimskih dneh. Te bodo grela domove naslednjo kurilno sezono. Gre za opravilo, ki mi s pomočjo mehanizacije še vedno pusti dovolj energije za rekreacijo.

Slika
Pot, ki vodi v življenje.

 

Le-ta pa počasi dobiva nove razsežnosti. Poleg odkrivanja novih stezic po Pograjcih se ob sončnih dnevih tudi kolo prične muzati in sitnariti, da bi pretegnilo svojo verigo. Narava je še vedno pusta, drevesa so gola in razgledi, ki jih sicer zakrivajo goste krošnje, ponujajo poglede na vrhove planin, katere bo potrebno v kratkem obiskati. Vonjave razkrivajo tudi usodne posledice tistih gozdnih prebivalcev, ki jim dolga zima ni ponudila nove priložnosti. Smrad po mrhovini bo v nekaj tednih povsem izginil. Težak sneg in veter sta prav tako zahtevala svoj davek med drevesi, ki jih pohodniki in kolesarji občutimo predvsem takrat, ko je naša priljubljena stezica zabarikadirana s podrtim deblom. Kar je še posebej veliko presenečenje ob spustu po trailu, ki ga znam že na pamet.

Slika
Cerkev Sv. Jakoba je še vedno odeta v rjavino. Regrat bo kmalu poskrbel za rumeno preprogo vse tja do stare lipe.

 

Sam se veliko raje sprašujem: “Le zakaj sem naredil to?”, kot pa: “Škoda, da nisem naredil tega.” Vesna nudi nove priložnosti. Da bomo tisto, kar nam lani ni uspelo, letos dosegli. Uresničili skrite želje. Zastavili nove cilje. Naredili nekaj dobrega. Sami pridelali kakšno solato. Se potrudili biti še bolj prijazni do okolja. Število pomladi, ki jih bomo našteli v svojemu življenju, je omejeno, zato jih dobro izkoristimo. Ko si aktiven, bežiš pred starostjo, ko pa se ustaviš, te starost ujame.

Slika
Razled med jutranjim ritualom pred službo, ko sončni žarki dvigujejo megleno tančico.

 

Če se kdo še vedno ne strinja z mano, da se leto prične šteti na prvi pomladni dan, naj ponudim odlomek ene najlepših slovenskih pesmi, kjer se prav tako vse začne s pomladjo. Vsi smo zgolj popotniki, ki moramo vztrajati do konca.

 

Ko hodiš,

pojdi zmeraj do konca.

Spomladi do rožne cvetice,

poleti do zrele pšenice,

jeseni do polne police,

pozimi do snežne kraljice ….

 

(T.Pavček, Popotnik)

Slika
Pa še eden izmed znanilcev pomladi.

 

Slika
Legenda govori, da če vsak dan piješ iz tega studenca, ostaneš večno mlad.

 

Matej Moškon
Matej Moškon

Živim pestro življenje v ljubezenskemu četverokotniku z družino, firmo in gorami. Vrhunska oprema in napredna tehnologija me spremlja že desetletja. Odgovore na številna vprašanja, ki se mi porajajo, iščem v naravi in tam najdem svoj notranji mir. Odgovornost do opravljenega dela mi vzbuja občutke koristnosti. Radostno sprejemam vprašanja o nasvetih po konfiguracijah, izvedbi projektov, iskanju vzroka napak… Izkušnje z veseljem delim z vsakim, ki mi je pripravljen prisluhniti.

Zadnje v blogu Čebelnjak:
Morda vas zanima tudi: