Povej mi, kaj ješ, in povem ti, kdo si

Tisti dan sva z mojo Emo obiskala babico. Emino prababico, ki se počasi bliža 87. letu. Po otvoritveni debati o vremenu in jedilniku sva po naključju zajadrala 60 let v preteklost in takratno zbliževanje s tehnologijo.

 

»Jože si je zelo želel radia. Bila sva mlada in potrebovala sva mnoge druge, pomembnejše reči. Ampak krajšati dolge večere ob poslušanju zelo omejenih radijskih vsebin je povzročalo skomine. Denar sva težko zbrala, ampak se na koncu odločila, da za to vsoto kupiva blaga za najini obleki, dve srajci, pa še za brisače je ostalo.

 

Želja pa je tlela kot žerjavica. Drugi poskus je bil uspešnejši. Takrat je bil izbor izdelkov ena na ena: radio je pomenilo Savica. "S pomočjo posojila, ki sva ga dobila v tovarni, sva kupila čudo tehnike in ob hreščanju zvočnika sva imela občutek, da sva najbogatejša na svetu."

 

p
Radio Savica 56

 

Danes je situacija podobna, s to razliko, da tehnologija pospešeno spreminja naše navade. Potrošništvo je na visokem nivoju, banke pa z veseljem posojajo denar za nakupe. Digitalne igrače zastarijo že po letu ali dveh, v vmesnem času pa z njimi ni povezanih nobenih čustev, kot s škatlo iz sredine prejšnjega stoletja.

 

Digitalno profiliranje internetnega uporabnika temelji na zbiranju podatkov o njegovih navadah, interesih in aktivnostih. Spletno oglaševanje skuša vrniti ideje o nakupih novih izdelkov, obiskih nepoznanih krajev, pripravi večerje. S slepim sledenjem se spreminjamo v ničle in enice. Predvsem ob ničlah postaja življenje temu primerno – prazno.

 

Digitalni začarani krog se začne in konča pri obdelavi velike količine podatkov. Big Data. Trenutno ena najzmogljivejših strojnih komponent za umetno učenje, kartica Tesla V100 proizvajalca Nvidia, s svojimi 640 Tensor jedri zmore 112 TFLOPS operacij in prenos 900 GB/s. Algoritmi umetnega učenja skušajo podati odgovore na kompleksna vprašanja. Njihova zmogljivost zmanjšuje omejitve uporabe. Povsod, kjer je možno vzpostaviti odločevalski proces, lahko z obdelavo številnih strukturiranih in nestrukturiranih vhodnih podatkov ponudijo odgovor.

 

Digitalne diagnostike v medicini ob upoštevanju krvnih izvidov, izkušenj pri ostalih pacientih, učinkovitosti zdravil in številnih drugih virov postajajo vedno bolj natančne. Predvsem pa hitre, s čimer se lahko zdravljenje začne v čim krajšem času.

 

Napovedovanje vremena že leta temelji na procesiranju modelov, ki pa se s klimatskimi spremembami podirajo. Njihova optimizacija je narejena s pomočjo zajemanja vedno večje količine vhodnih podatkov, ki jih procesirajo na superračunalnikih, katerih zmogljivosti logaritmično naraščajo. Primer enega izmed superračunalnikov je v podjetju Kolektor, ki služi simulaciji obtoka tekočin. Kolektor HPC

 

Smernice, ki nakazujejo nadaljnji razvoj, so po Moorovemu zakonu kar jasne. Hitrejše, večje, cenejše. Ob digitalni transformaciji se je za človeško kreativnost treba vedno bolj potruditi. Napovedovanje prihodnosti iz kristalne krogle bo zamenjal ekran pametnega telefona, ki iz big data skladišča nekje v oblaku išče odgovore na vprašanja. Ne glede na razvoj pa človeku še vedno ostane možnost odločanja glede na vrline, ki jih nima nobena digitalna škatla – s pomočjo čustev in intuicije. Občutka sreče in vznemirjenja ob rojstvu novega dne nam ne more nihče nadomestiti. Tudi spodnja fotka težko.

 

p
Sončni vzhod na Brani

 

Matej Moškon
Matej Moškon

Živim pestro življenje v ljubezenskemu četverokotniku z družino, firmo in gorami. Vrhunska oprema in napredna tehnologija me spremlja že desetletja. Odgovore na številna vprašanja, ki se mi porajajo, iščem v naravi in tam najdem svoj notranji mir. Odgovornost do opravljenega dela mi vzbuja občutke koristnosti. Radostno sprejemam vprašanja o nasvetih po konfiguracijah, izvedbi projektov, iskanju vzroka napak… Izkušnje z veseljem delim z vsakim, ki mi je pripravljen prisluhniti.

Zadnje v blogu Čebelnjak:
Morda vas zanima tudi: