Šest nasvetov za varno in uspešno potapljanje na vdih

V poletnih mesecih se v vsakem prebudi vsaj »kanček« strasti do morja in odkrivanja morskih globin. Naj si bo prosto potapljanje, podvodni ribolov ali pa zgolj preverjanje sidra na barki, je pametno slediti osnovnim pravilom, ki naše morske avanture naredijo uspešnejše in varnejše.


1. NIKOLI SE NE POTAPLJAJ SAM

To je zlato pravilo, ki mu vedno sledimo. Kaj pa je tisto, na kar mora biti partner še posebej pozoren?

  • Uhajanje zraka
  • Nekontrolirani krči
  • Modre ustnice

Vse to so znaki, ki nakazujejo, da se približuje izguba zavesti in bo partner potreboval pomoč. V kolikor opazite kaj od zgoraj naštetega, takoj priskočite na pomoč in sopotapljača privedite na gladino. Tam mu zaščitite dihalne poti pred vodo in iz obraza odstranite masko. Nato mu nekajkrat pihnite v obraz, da aktivirate refleksen vdih. V kolikor to ni dovolj nudite umetno dihanje in pričnite z uživljanjem.

 

Samo Jeranko: Šest nasvetov za varno in uspešno potapljanje

 

Samo Jeranko: Šest nasvetov za varno in uspešno potapljanje

 


2. OBTEŽITEV - NEVTRALNA PLOVNOST NA 10m

Ko se potapljamo brez neoprenske obleke, ne uporabljamo potapljaških uteži. Nikoli! Te pridejo v poštev le za potapljanje z neoprenom. In še takrat zgolj toliko, da dosežemo nevtralno plovnost med 10 in 15 metrov, nikoli plitkeje. S tem si olajšano povratek na gladino.
Če pa med potopom zaznamo nekaj nepredvidljivega, pa uteži takoj odvržemo!

 

Samo Jeranko: Šest nasvetov za varno in uspešno potapljanje


3. DIHANJE

Dihanje pomembno vpliva na uspešnosti naših potopov. Predno se potopimo dihamo zelo umirjeno v ritmu 4s vdih - 8s izdih. Za ta del, ki je namenjen sproščanju si vzamemo vsaj dve minuti. Nato sledi maksimalen vdih, ki ga pričnemo s trebušno prepono, nadaljujemo z med rebrnimi mišicami in na koncu še malenkost dvignemo ramenski obroč. Pred potopom vedno iz ust vzamemo dihalko. Ko smo pod vodno gladino, nikoli ne izdihujemo. Prvi izdih je vedno na gladini. Dihanje po potopu je s stališča varnosti ključen del potopa. Prvi izdih je vedno polovičen, ki mu sledi serija hitrih globokih vdihov in hitrih pasivnih izdihov. Vdih zadržimo za 2 sekundi, da kisik hitreje pride do vitalnih organov.

 

Samo Jeranko: Šest nasvetov za varno in uspešno potapljanje


4. IZENAČEVANJA TLAKA

Že prvi meter pod vodno gladino okoliški tlak krepko naraste. In to občutimo kot nelagodje v ušesih. Zato se je potrebno takoj prijeti za nos in izenačiti tlak. To naredimo tako, da pihnemo skozi zatisnjen nos. Če to poizkusimo pred ogledalom, boste videli, da se tik predno se tlak v ušesih izenači, nosnice napihnejo. Ko je tlak dovolj velik, se odprejo še Evstahijeve cevi in tlak med srednjim ušesom in ustno votlino se izenači. Med potopom ves čas izenačujemo, medtem ko na poti proti gladini to ni potrebno. Ob nelagodju v ušesih, je potrebno potop takoj prekiniti, saj nadaljnje izenačevanje ne bo mogoče.

 

Samo Jeranko: Šest nasvetov za varno in uspešno potapljanje


5. PREHRANA IN HIDRACIJA

Tako kot pri vseh aktivnostih tudi pri potapljanju potrebujemo energijo. Zato sledimo standardni uravnoteženi prehrani. Pozorni pa moramo biti, da se v celoti izogibamo potapljanju po večjih obrokih. Poln želodec onemogoči optimalno dihanje s trebušno prepono, prebava pa že sama po sebi porabi izjemno veliko energije.
Druga stvar na katero moramo biti pozorno pa je hidracija. Med potapljanjem izgubimo zares veliko tekočine. Zato je potrebno vsako uro v telo vnesti vsaj ¾ litra tekočine bogate z elektroliti.

 

Samo Jeranko: Šest nasvetov za varno in uspešno potapljanje


6. ABC OPREMA

Vse se prične z masko in dihalko. Izberite masko za prosto potapljanje, saj imajo te manjši volumen in boljše prileganje obrazu. Dihalko zapnite za masko in jo pred vsakim potopom odstranite iz ust.
Plavuti nam omogočajo hitro gibanje v vodi. Izberite daljše plavuti za prosto potapljanje z zaprto peto. Svetujem plastične plavuti srednje trdote. Vedno jih obute šele v vodi in ne hodite z njimi po obali.
Neoprenska obleka vas bo zaščitila pred soncem in hladno vodo. Izberite dvodelno 5mm obleko s tkanino na zunanji strani. Obleka naj ima kapuco, ki vas še dodatno zaščiti pred hladno vodo. Obleko po potapljanju sperite s hladno vodo in osušite v senci, nikoli na soncu!
Uteži in pas naj bodo razporejene tako, da jih lahko hitro odvržemo v primeru težav. Pas naj bo gumijast, da ga lahko zapnemo nizko na boke, kar nam omogoča bolj sproščeno dihanje. V primeru pet milimetrske obleke uporabite med 5 in 6 kilogramov uteži.
Potapljaška boja pa bo poskrbela, da boste v vodi vidni.

 

Samo Jeranko: Šest nasvetov za varno in uspešno potapljanje

 

 

Samo Jeranko
Samo Jeranko

Večni zaljubljenec v morje in njegove globine, ki jih je sprva raziskoval kot podvodni lovec, danes pa kot tekmovalni prosti potapljač in izkušen inštruktor prostega potapljanja. S potopom na -110m s plavutjo je svetovni podprvak in do danes edini Slovenec, ki se mu je uspelo potopiti tako globoko. Svojo strast do podvodnega sveta pa skozi fotografije in zgodbe z veseljem deli tudi z bralci bloga Čebelnjak. 

Zadnje v blogu Čebelnjak:
Morda vas zanima tudi: