Skrite nevarnosti v naših domovih

V preteklosti se je izkazalo, da so bili ljudje v svojem domu izpostavljeni številnim škodljivim snovem in ostalim nevarnostim.

 

p
Pitje vode iz plastenk.

 

Znanost o plastiki se je pospešeno razvijala v 50. letih prejšnjega stoletja. Na police so prišli različni tipi plastičnih materialov, primerni za pohištvo, manjše predmete in celo obleko. Plastika sama kot taka ni vnetljiva. Zaradi dodatkov, kot so na primer v poliuretanski peni kavčev, postane material gorljiv, se topi in izloča toksične pline. V tistem obdobju je bilo običajno kajenje v notranjih prostorih in cigaretni ogorki so bili velikokrat vzrok za številne domače požare. Prav tako so postale dostopne sintetične pralne tkanine za obleke, ki so se ob grelcih in štedilnikih hitro topile in povzročale opekline.

 

p
Male električne naprave.

 

Z razvojem električnega omrežja so se v naših domovih pojavile različne male naprave, ki so bile lahko smrtonosne brez ustreznih varnostnih ukrepov. Od električnih grelcev prostorov brez varnostne zaščite grelnih delov, do nevarnih električnih brisač in odej za v posteljo, ki so ustvarile iskro ali pa je človeka stresel električni tok zaradi napake na adapterjih naprave. Prve televizije so bile nameščene v velikih lesenih okvirjih in so se velikokrat pregrevale zaradi nezadostne izolacije električne napeljave. Nekatere nesreče bi lahko preprečili, če bi proizvajalci že od začetka morali slediti določenim direktivam. K nesrečam je pripomogla neinformiranost ljudi in slabo vzdrževanje malih gospodinjskih naprav.

 

p

 

Še iz otroštva se spomnim plinskega bojlerja v naši kopalnici. Vedno so me svarili pred tihim ubijalcem - ogljikovim monoksidom, ki ga s človeškimi čuti ne vidimo, okusimo ali vonjamo. Nastane z nepopolnim gorenjem fosilnih goriv in v majhnih zaprtih prostorih povzroči zastrupitev. Tematika je še vedno aktualna povsod, kjer imamo opravka s pečmi in kamini na trda goriva, naftne derivate ali zemeljski plin, ki niso redno servisirani oz. pravilno nameščeni. K sreči imamo v današnjih časih detektorje, ki nas opozorijo na previsoke vrednosti CO v zraku.

 

p

 

Vsaka generacija si na novo gradi hiše in želi imet varen prostor za vzgajanje družine. Uporablja se nove, inovativne materiale, o katerih velikokrat še ni znano ali imajo na dolgi rok negativen vpliv na naše zdravje. Vsi vemo, da se je več let uporabljal zdravju škodljiv azbest kot dodatek gradbenim materialom. Še danes so tako problematične stare in poškodovane kritine, kjer se azbestna vlakna sproščajo v zrak.

 

Se sploh zavedamo, da mogoče ni najboljše, če se cele dneve nahajamo v slabo prezračevanih prostorih? Strokovnjaki na področju stavbne in bivalne biologije preučujejo materiale, ki jih vgrajujemo v svoje domove. Ukvarjajo se s kemikalijami v zraku, plesnimi, plini in »elektro smogom«. Trdijo, da skoraj 60% strupov, ki so v našem telesu, prihaja iz prostora, v katerem živimo ali delamo.

 

p
Poškodovan teflon v ponvah.

 

Kot primer vzemimo novo pohištvo. Garderobna omara, narejena iz ivernih plošč in lepila, naj bi še 10 let po nakupu povzročala povečano količino formaldehida v zraku. To je brezbarven plin z močnim vonjem, ki je alergen in rakotvoren.  

 

p
Uporaba telefona v spalnicah.

 

Nedvomno se torej tudi danes v naših domovih, pisarnah in prostorih, kjer se največ zadržujemo, nahajajo snovi, ki negativno vplivajo na nas. Velikokrat slepo verjamemo proizvajalcem, da nam bodo prodali zdravju neškodljive izdelke. Na spletu je veliko študij in raziskav o materialih, a sami kot laiki nismo dovolj strokovno podkovani, da bi v poplavi vseh informacij vedeli, kaj drži in kaj ne.

 

Nekatere nevidne pasti so bile do danes že odkrite, druge bo pokazal čas.

Eva Borin
Eva Borin

Ljubljančanka, diplomirana FRI-jevka, članica ekipe razvijalcev v podjetju OurSpace. Ljubiteljica narave in živali. 
V prostem času se ukvarjam z glasbo. Pojem že od malih nog, trenutno prepevam v pevski skupini Sankofa, kjer raziskujem tradicionalno glasbo Afriške celine. 

Zadnje v blogu Čebelnjak:
Morda vas zanima tudi: