Potapljanje na nemškem bombniku Ju 87

Na morskem dnu le nekaj sto metrov južno od uvale Tratinskena pri otoku Žirje leži skrita izjemna zgodovinska in potapljaška atrakcija. Gre za zelo dobro ohranjen nemški bombnik “Štuka” Junkers 87 R-2. Ta je bil v času druge svetovne vojne znan po značilnih vertikalnih manevrih bombardiranja in zastrašujočem zvoku glasne sirene. 

Slika

 

Razbitino letala so naključno odkrili leta 2014 med raziskovanjem terena za podvodni ribolov. Vest o najdbi se je hitro razširila in pritegnila pozornost mednarodne javnosti. Od šest tisoč narejenih letal tega tipa sta danes na ogled postavljena le dva od njih. Eden v muzeju v Londonu drugi pa v Chicagu. Iz morskega dna v Franciji in Grčiji so sicer potegnili in restavrirali dva primerka, vendar sta oba v veliko slabšem stanju kot ta pri otoku Žirje.

Slika

 

Ju 87 je dolg 11.1 meter z razponom kril 13.8 metra. Teža praznega letala je znašala 1185 kilograma, največja vzletna teža pa 4390 kilograma. Oborožen je bil z do 500 kilogramov bomb, dvema strojnicama tipa MG17 kalibra 7.9mm in pomožno strojnico tipa MG15 kalibra 7.9mm. Opravljala ga je dvočlanska posadka. Dosegel je hitrosti do 400 km/h in do 650 km/h pri vertikalnih spustih. Bil je tudi eden prvih bojnih letal z avtomatskim sistemom dvigovanja, ki je zaradi velike obremenitve in pogoste izgube zavesti pilotov pomagal pri dvigovanju po zaključnem manevru. 

Slika

 

Štuka potopljena pri otoku Žirje je bila del Italijanskega vojnega letalstva. Ti so namreč od Nemcev kupili nekaj sto letal in jih uvrstili v svoje bojne eskadrilje. Uporabljali so jih za bombardiranje Malte, severne Afrike, Grčije in Jugoslavije. V slednji so predvsem varovale italijansko enklavo v Zadru. 

Slika

 

V arhivih je moč zaslediti natančne zapise o napadu treh Ju 87 R-2 iz 97. skupine 239. eskadrilje na torpedne čolne Druge torpedne divizije Jugoslovanske kraljeve mornarice. Ti so 12. aprila 1941 pluli južno od otoka Žirje. Vse tri Štuke so bile med napadom zadete s strani protizračne obrambe. Ena je pristala na območju Šibenika, druga na morju pred otokom Žirje in tretja prav tako na morju pred Zadrom. 

Slika

 

Že leta 2007 je potapljač Željko Šižgorić našel motor Štuke potopljene pri otoku Žirje. Ta je bil sedemsto metrov zahodno od mesta, kjer je potopljen trup. To kaže na izjemen udarec ob pristanku, zaradi katerega je odpadel motor. Letalo je najverjetneje še nekaj časa plavalo na vodni gladini obrnjeno s kabino navzdol, nato pa se je med potopom ponovno obrnilo in na peščeno dno pristalo na kolesih. Tudi, če je posadka pred pristankom odstranila stekleni pokrov nad kabino, se zaradi sunka in obrnitve letala ni uspela pravočasno rešiti in je najverjetneje utopila. 

Slika

 

Letalo je izjemno ohranjeno in leži na globini 28 m. Za opazovanje trupa in kril letala je dovolj, da se potopimo do globine 10 m, ko se nam odpre prekrasen pogled na njegovo silhueto. Če se želite tja potopiti z jeklenko, morate to storiti z enim od potapljaških centrov s koncesijo za potope na tej razbitini. Kot prosti potapljač pa teh omejitev ni. Zato si razbitino najlažje ogledamo tako, da se z jadrnico sidramo na privezih v uvali Tratinski in se s pomožnim gumenjakom odpeljemo do razbitine. Njena lokacija je markirana v navtičnih kartah Navionics, točno mesto pa je označeno s plastično posodo, ki je zasidrana tik ob razbitini in lahko nanjo vežete gumenjak. 

Slika

Samo Jeranko
Samo Jeranko

Eternally in love with the sea and its depths that he first approached as an underwater hunter, he is a competitive freediver and an experienced freediving instructor. By diving to a depth of 110 metres with a dive fin, he became the world silver medallist and, to date, the only Slovenian to dive that deep. Through photos and stories, he enjoys sharing his passion for the underwater world with readers of The Hive.

Zadnje v Čebelnjaku:
You may also be interested in: