Pobeg v tople kraje, na otok večne pomladi

Ko si pozimi sit turobnega vremena, megle okrog ljubljanske kotline in nizkih temperatur, se pojavi odlična priložnost za premik na toplo in obisk enega izmed sedmih Kanarskih otokov. Ni bilo čisto po naključju, da sem izbrala otok Tenerife, saj sem z več strani slišala marsikaj pozitivnega. V zimskem času se iz Benetk najdejo cenovno ugodni direktni leti na njihovo severno in južno letališče. Pred več kot 40 leti se je prav tu, na letališču Tenerife North, zgodila najhujša letalska nesreča do sedaj, ki je terjala 583 življenj. Takrat sta se na vzletni stezi zaradi nesrečnega spleta okoliščin zaleteli dve potniški letali.

 

Otok se nahaja zahodno od obale Maroka, od nje je oddaljen le nekaj več kot 300 km, hkrati pa je politično del Španije in spada pod Evropsko unijo. To dejstvo je za nas zelo priročno, saj za potovanje ne potrebujemo menjati valute ali skrbeti za dražje telefonske pogovore. Obenem pa smo občutno bližje ekvatorju, dnevi so toplejši, daljši in predvsem bolj sončni. Ob mojem letošnjem zimskem obisku so zunanje dnevne temperature prijetno presenetile s celo več kot 25 stopinjami Celzija. Zgodi pa se tudi, kot se je letos, da je temperatura vode primerna za kopanje.

 

photo
Skala Benijo z istoimensko plažo.

 

photo
Pogled na razburkano obalo Almaciga.

 

photo
Vasica Masca.

 

Otok je vulkanskega nastanka, kar je razvidno na vsakem koraku. Zanimiv je vzpon na ognjenik Teide v osrednjem delu otoka z nadmorsko višino 3718m, ki je hkrati najvišja točka Kanarskih otokov in tudi celotne Španije. Nahaja se v istoimenskem naravnem parku, ki je vpisan na seznam svetovne Unescove dediščine. Po cesti se od morja vzpnemo na 2356m, od koder te gondola lahko odpelje pod vrh ognjenika. Pogled na razgibano pokrajino navdušuje obiskovalce. Ob sprehodu skoznjo lahko občudujemo razbrazdane oblike skal, narite vzorce ohlajene lave in ostale nenavadne oblike ter barve magmatskih kamnin. 

 

photo
Razgledna točka Llano de Ucanca.

 

photo
Vulkan Teide z gondolo.

 

photo
Sprehod po naravnem parku.

 

photo

 

Pokrajina vzdolž tega 80 km dolgega otoka je raznolika. Od gorate notranjosti z gozdnatim in zelenim severom do pol puščavskih območij z rastlinami, odpornimi pred sušo na jugu. Turiste preseneti, kako strme, a hkrati lepo vzdrževane so ceste povsod proti notranjosti.

 

photo
 Zaselek Las Carboneras na severu.

 

photo
Strma cesta, ki se vzpenja nad mestom Santa Cruz.

 

photo

 

Jug otoka ima pozimi malo dežja in veliko sončnih dni, na tem delu se nahaja večina turistov. Februarja so bile tu plaže s črno vulkansko mivko prijetno tople za poležavanje in preživljanje dni ob obali. Na moje presenečenje plažo v glavnem mestu Santa Cruz na severu prekriva svetla mivka, ki so jo pripeljali leta 1973 iz Zahodne Sahare. 

 

photo
Plaža Amarilla.

 

photo
Plaža La Tejita pod osamelcem z imenom Montana Roja.

 

photo
Plaža Las Teresitas.

 

photo

 

Kam na toplo pozimi? Otok Tenerife je pravi odgovor. Ponujajo čudovite izlete v naravo, odlično kulinariko s prevladujočo morsko hrano in večerne sprehode po dolgih plažah. Kanarsko otočje je dokaz, da za obisk lepe plaže izven glavne sezone ne potrebujemo prepotovati polovice sveta.

Eva Borin
Eva Borin

Ljubljančanka, diplomirana FRI-jevka, članica ekipe razvijalcev v podjetju OurSpace. Ljubiteljica narave in živali. 
V prostem času se ukvarjam z glasbo. Pojem že od malih nog, trenutno prepevam v pevski skupini Sankofa, kjer raziskujem tradicionalno glasbo Afriške celine. 

Zadnje v blogu Čebelnjak:
Morda vas zanima tudi: