Skrivnosti izenačevanja tlaka pod vodno gladno

“Samo, a te zelo bolijo ušesa, ko si 100m pod vodo?” je eno bolj pogostih vprašanj. Sledi začudenje, ko pojasnim, da se počutim enako sproščeno kot nad vodno gladino. Odgovor, zakaj je tako, tiči v učinkovitem izenačevanju tlaka v ušesih. V nadaljevanju vam bom predstavil ozadje te tehnike in kako jo lahko tudi vi uporabite pri sproščenem raziskovanju morskih globin.

 

Kaj izenačujemo?

Srednje uho je napolnjeno z zrakom, od okolice pa je ločeno z membrano bobniča. Zračni prostor v srednjem ušesu se ob naraščanju okoliškega tlaka stisne. To povzroči, da se bobnič napne in v skrajnem primeru tudi poči. Da se izognemo neprijetnim občutkom, ki so povezani s tem, moramo ta prostor ves čas potopa uravnavati. Ta proces imenujemo izenačevanje tlaka. 

Slika

 

Kako izvedemo izenačevanje?

Srednje uho je z ustno votlino povezano prek Evstahijeve cevi. Ta prehod je ključen pri procesu izenačevanja. Prek njega potiskamo zrak v srednje uho in s tem uravnavamo volumen zračnega prostora v njem. Načini, kako to izvedemo, pa se med seboj razlikujejo le v tem, katero mišico napnemo, da odpremo prehod skozi Evstahijevo cev. 

Slika

 

Kakšne tehnike izenačevanja poznamo?

Poznamo dve tehniki izenačevanja tlaka. Prva je tehnika po Valsalvi in velja za najbolj preprosto. Zatisnemo nos in s pomočjo izdišnih mišic pihnemo zrak v nosno votlino. Druga pa je Frenzlov manever, pri kateri s premikom jezika proti mehkemu nebu potiskamo zrak skozi Evstahijeve cevi v srednje uho. 

Slika

 

Valsalva tehnika izenačevanja

Izenačevanje s pomočjo Valsalva tehnike izvedemo v naslednjih korakih:

 

1. Zatisnite nos

2. Izdihujte skozi zatisnjen nos s pomočjo trebušne prepone

3. Kontrolirano dodajajte pritisk, dokler ne začutite, da je zrak prešel v srednje uho

 

Frenzlova tehnika izenačevanja

Pri Frenzlovi tehniki potiskamo zrak skozi Evstahijeve cevi s pomočjo premika jezika. Manever izvedemo v naslednjih korakih:

 

1. Zatisnite nos

2. Jezik potisnite proti mehkemu nebu

3. Ustvarite gib z jezikom, kot da bi želeli hkrati izgovoriti črke “KHG”

Frenzlova tehnika navadno zahteva nekaj več treninga. Potrebno je namreč osvojiti koordinacijo majhnih mišic v grlu in nosno-žrelni votlini. Pri potapljanju pa velja za bolj uporabno, saj imamo lahko večje mišice v trebuhu in prsnem košu sproščene. 

 

 

Katero tehniko uporabiti do 20m in katero do 100m?

Obe tehniki vodita do istega cilja, zato uporabite tisto, ki jo lažje izvajate. Pri globini 20m uspešnost Valsalva tehnike upade. Okoliški tlak namreč stiska tudi pljuča in zato vedno težje iz njih potiskamo zrak v srednje uho. Zato od globine 20m naprej preidemo na Frenzlovo tehniko izenačevanja. V mojem primeru je to tudi tehnika, ki jo uporabljam pri potopih prek 100m.

 

Nasveti za uspešno izenačevanje tlaka

1. Vedno spustite vodo pod kapuco neoprena, da izpodrinete zračni čep, ki se lahko ustvari med bobničem in kapuco.

2. Ves čas potopa se držite za nos in konstantno izenačujte.

3. Pomembno je, da prvič izenačite že na gladini preden se potopite.

4. Izenačujte tudi masko tako, da vsakih nekaj metrov spustite nos in nežno pihnete vanjo.

5. Nikoli se ne potapljajte z masko, ki ne prekriva nosu in s tem ne omogoča izenačevanja maske.

6. V primeru bolečine takoj prekinite potop in se vrnite na gladino.

7. Po potapljanju prekrijte ušesa s kapo ali trakom in jih s tem zaščitite pred vetrom.

Slika

 

Samo Jeranko
Samo Jeranko

Večni zaljubljenec v morje in njegove globine, ki jih je sprva raziskoval kot podvodni lovec, danes pa kot tekmovalni prosti potapljač in izkušen inštruktor prostega potapljanja. S potopom na -110m s plavutjo je svetovni podprvak in do danes edini Slovenec, ki se mu je uspelo potopiti tako globoko. Svojo strast do podvodnega sveta pa skozi fotografije in zgodbe z veseljem deli tudi z bralci bloga Čebelnjak. 

Zadnje v blogu Čebelnjak:
Morda vas zanima tudi: