Kje so meje prostega potapljanja?

Z velikim navdušenjem smo med 13. in 23. julijem spremljali rekordne potope Alenke Artnik, ko je kar trikrat zapovrstjo izboljšala svetovni rekord v potopu z monoplavutjo. Po vsakem njenem nastopu smo se vprašali, kje so meje, ali gre lahko še globlje? Alenka je nastopala v družbi vrhunskih prostih potapljačev na tekmovanju Vertical Blue na Bahamih, kjer je bilo postavljenih kar 12 svetovnih rekordov. Med njimi izstopata dva, izjemen in zgodovinski Alenkin potop na -122m ter Aleksejevih -131m. Zato je vprašanje o mejah tega športa še toliko bolj aktualno. 

 

Slika

 

Najprej je potrebno poznati specifiko posameznih disciplin in pripravo nanje. V potapljanju na vdih imamo dva tipa tekmovanj. V bazenu se tekmuje v preplavani dolžini in času pod vodo, v globini pa ciljamo na čim večjo doseženo globino. Ponavadi se plavalna kondicija in sposobnost zadrževanja sape trenirata v bazenu. Če želimo napredovati v globino, pa brez odhoda na morje ne gre. Ko enkrat globine presežejo sto metrov, trening postane logistično dokaj zahteven in posledično drag. Na morju je treba preživeti veliko časa, saj takšni potopi zahtevajo dolgo obdobje adaptacije na visok okoliški tlak in potreben počitek zaradi preprečevanja dekompresijske bolezni. Za lažjo predstavo, ko sem leta 2014 prvič opravil potop na -100m, sem celo poletje na Hrvaškem delal adaptacijo na globine do 60m, nato mesec dni v Egiptu do 90m in nato še en mesec pred tekmovanjem na Bahamih do 107m. Podobno je tudi pri ostalih tekmovalcih. Iz tega sledi, da je za večino prostih potapljačev doseganje velikih globin že iz logističnega vidika nedostopno. 

 

Slika

 

Potopi prek 120m so bili do sedaj zgolj v moški domeni. Nihče si ni mislil, da jih bodo dekleta lahko kaj kmalu dosegla. A Alenki je uspelo in to s tako brezhibno izpeljanim potopom, da smo ostali brez besed. Kakšno je ozadje Alenkinih potopov in kako se ji je uspelo tako zelo približati moškim rekordom? Poglejmo si prvo kakšno je razmerje med moškimi in ženskimi svetovnimi rekordi v bazenu in v globini.

 

Slika

 

Aktualni bazenski svetovni rekordi

 

Disciplina

Moški (m)

Ženske (m)

Razmerje

Dinamika s plavutmi

316

265

1.19

Dinamika brez plavuti

244

205

1.19

Dinamika s stereo plavuti  

276

234

1.18

 

Aktualni globinski svetovni rekordi

 

Disciplina

Moški (m)

Ženske (m)

Razmerje

Potop z mono plavutjo

131

122

1.07

Potop brez plavuti

102

74

1.38

Potop s stereo plavutmi

118

95

1.24

Prosti potop (vlečenje ob vrvi)  

126

101

1.25

 

Vidimo, da so moški v bazenu med 1.18 in 1.19x boljši od deklet. V globini pa so odstopanja mnogo večja. Zelo navdušujoče je videti, da se je Alenka približala moškemu svetovnemu rekordu bližje kot katerakoli druga tekmovalka v bazenu ali v globini. Sam vidim več razlogov za veliko izstopanje Alenkinih rezultatov. Krasi jo neverjetna predanost športu in psihična trdnost, ki sta iz leta v leto večji. Ostali prosti potapljači smo, roko na srce, profesionalni inštruktorji, ona pa je ena redkih profesionalnih športnic. Zato ne trati svoje dragocene energije za naporne tečaje in potovanja po svetu. Razvila je odlično tehniko izenačevanja tlaka, ki je tudi na največjih globinah nikoli ne pusti na cedilu. S predanim in trdim delom je povečala moč ter izpilila tehniko plavanja s pomočjo katere je občutno skrajšala čas svojih potopov. Ko se je večina soočala z omejitvami zaradi pandemije, je Alenka uspela trenirati v karibskem morju in se osredotočiti le na svoje potope. Prav tako je nakazala, da se lahko takšni izjemni rezultati dosežejo le z osredotočenostjo na zgolj eno disciplino. Za konec je potrebno izpostaviti, da se za razliko od Alekseja ni ustavila, ko je postavila nov rekord, temveč ga je suvereno še dvakrat izboljšala. 

 

Slika

 

Pri moških so se v zadnjih desetih letih rekordi podirali tako rekoč “po potrebi” in nikoli za več kot en meter. Tudi ni bilo potrebe, saj Aleksej ni imel prav konkurence. Vseeno pa se lahko ozremo v prihodnost in poizkušamo napovedati smer gibanja rekordov. Iskreno menim, da se je Alenka sposobna približati vsaj -125m. Že sedaj je dosegla izjemen mejnik in se zapisala v zgodovino tega športa, kot nesporna kraljica globin. Je izvrstna naslednica Rusinje Natalije Molčanove. Izpolnjene pa ima vse pogoje, da še nadgradi svojo bogato zbirko rekordov. Zato ji ponovno iskreno čestitamo in želimo še kopico varnih ter uspešnih potopov. 

Samo Jeranko
Samo Jeranko

Večni zaljubljenec v morje in njegove globine, ki jih je sprva raziskoval kot podvodni lovec, danes pa kot tekmovalni prosti potapljač in izkušen inštruktor prostega potapljanja. S potopom na -110m s plavutjo je svetovni podprvak in do danes edini Slovenec, ki se mu je uspelo potopiti tako globoko. Svojo strast do podvodnega sveta pa skozi fotografije in zgodbe z veseljem deli tudi z bralci bloga Čebelnjak. 

Zadnje v blogu Čebelnjak:
Morda vas zanima tudi: