Cevishe - Marinirana surova trska

Trska je odlična izbira za mariniranje v limetinem ali limoninem soku. Meso je snežno bele barve, čisto in pusto, brez visokega deleža maščobe in kit, ki bi se nam vlekle med zobmi. Struktura vlaknin je dovolj čvrsta, da ne bo popustila pod napadom kislin, pa spet ne omledna kot spužva, ki bi nam zgolj spolzela po grlu navzdol. Je pa z mariniranje surove ribe tako, da poudari njen primarni okus. Če je riba stara tri ali štiri dni, bo pudarila tri ali štiri dni star okus mesa. Svežina ribe je torej ključnega pomena za to enostavno, vendar delikatno jed, zato se lotite cevisha z le najbolj svežo in preverjeno ribo.  
naslovnica-cristian-mq-landscape
  Za 4 predjedi
  • 2 fileja trske ( približno 40 dag čistega mesa)
  • 4 limete ali 2 večji limoni
  • 1 manjša rdeča ali druga sladkasta čebula
  • 1 zrel avokado
  • 4 manjši pikantni feferončki (s polnim sadnim okusom, kot na primer jalapeño)
  • morska sol
  • pest sveže rukole, mlade špinače ali koriandra za dekoracijo
  priprava filejev trske Fileja položimo na desko za rezanje in pazljivo odstranimo vse srti s pinceto. Pomagamo si tako, da s prsti nežno pretipljemo meso, še posebej na sprednem, prsnem delu, kjer je srti največ. Če kupimo file s kožo vred, jo odstranimo. Očiščeno meso trske narežemo na približno 2 cm široke trakove, trakove pa razrežemo na manjše, za grižljaj primerne kose. Pazimo, da koščki ne bodo premajhni, ker bodo tako takoj vpili kislino in ne bo več okusne, blago surove sredice za kontrast zunanjemu, bolj kislemu robu mesa. priprava preostalih sestavin Čebulo narežemo na trakove in trakove na srednje velike kvadratke (čebulo moramo čutiti pod zobmi). Feferončke očistimo in narežemo na tanjše trakove, trakove nato nasekljamo na manjše koščke. Avokado razpolovimo po dolžini, odstranimo peško in z veliko žlico pazljivo postrgamo meso stran od lupine. Limete razpolovimo in ožmemo. mariniranje Pripravljene sestavine pazljivo zmešamo med seboj in vse skupaj blago solimo z morsko soljo. Prelijemo s sokom limet, še enkrat nežno premešamo, posodo dobro zatesnimo in jo prestavimo v hladilnik za 20 do 30 minut. postrežba Pripravimo en večji ali dva manjša globoka krožnika (ali skledici) za postrežbo. Po dnu porazdelimo listke rukole ali mlade špinače in nanj naložimo marinirano trsko, skupaj s sokom in spremljevalno zelenjavo. Okrasimo z listki svežega koriandra in ponudimo takoj, skupaj z domačim belim kruhom in kozarcem belega vina. vinska spremljava Mineralno in super hladno suho belo vino vleče k marinirani trski. Okusi jedi so potentni, močni, neustrašni, naloga vina pa v tem primeru pa je, da nam dodobra splakne ustno votlino in resetira brbončice za nov grižljaj. Tako nekako, kot wasabi splakne okus po grižljaju sušija. Penine z mehurški in nizko stopnjo sladkorja so kot nalašč tovrstno nalogo. Italijani bodo izbrali Prosecco ali Glero, francozi šampanjec, španci cavo. Raziskovalne duše stranpoti vodijo do suhih renskih rizlingov iz Nemčine in Alzacije, Avstrijci bodo navijali za kot poper suha in pikantna vina sorte Gruner Veltliner iz vinske regije Weinviertel. Italijani bodo s ponosom ponudili sivi pinot iz severa, naši vinarji pa se bodo držali s kislinami bogate rumene rebule, Štajerci pa bodo rekli – šipon. Novi svet se bo odzval s sadnim in čistim belim sauvignonom ali nekoliko bolj umirjenim chardonnayem.
Klemen Košir
Klemen Košir

I am a star-eyed observer; I watch the world unfold before me and I am amazed at everything I see. The human person is always my main focus, even when I chop up carrots or write down my recipes. I like to talk to people that work with their own hands and with the earths soil itself. At home I crouch down before my computer and type down every impression and every note form the last 5 years and I publish this at the very end in a book for everybody to read. Throughout this whole process I always stay a father, sometimes a little grumpy, other times cheerful and high in spirit.

Zadnje v Čebelnjaku:
You may also be interested in: