Rekordni potopi in odličja v Hondurasu

Tekst: Samo Jeranko

Foto: Samo Jeranko, Alex St-Jean,  Laura Babahekian

 

V le redko kateri športni panogi se slovenska reprezentanca s svetovnega prvenstva vrne s svetovnim rekordom, zlato, dvema srebrnima in bronasto medaljo! To nam je uspelo na minulem prvenstvu v prostem potapljanju, ki je potekalo v začetku avgusta v Hondurasu.

 

p

 

p

 

Zgoden prihod na otok Roatan v sredini julija je bil nujno potreben za adaptacijo na spremembo časa in počitek po skoraj dva dni dolgi poti. Alenka Artnik se je pred tem že tradicionalno pripravljala na filipinskem otoku Panglao, Neža in jaz pa z vikend treningi na Jadranu. Treninga na lokaciji prvenstva smo se lotili brez obotavljanja in hitro napredovali ter presegli svoje osebne rekorde. V Alenkinem primeru je to pomenilo tudi odkrito napoved novega svetovnega rekorda. Tega je prvič dosegla že med predtekmovanjem, kjer sem tudi sam izboljšal državni rekord. Uspeh pa je dopolnila tudi Neža, ki ga je izenačila v disciplini prosti potop.

 

p

 

p

 

p

 

Prvi dan svetovnega prvenstva je bila na sporedu disciplina brez plavuti. Močan tok je botroval mnogim nastopom najboljših in bil ključen razlog za izgubo zavesti in diskvalifikacijo favoritov Williama Trubridga in Williama Winrama. Sam sem previdno začel prvenstvo in s potopom na 76m zasedel četrto mesto, medtem ko je šla prva zmaga v roke Alexeyu Molchanovu in Italijanki Alessiji Zecchini.

 

p

 

Sledila je težko pričakovana disciplina s plavutjo. Rivalstvo med Alenko in Alessio je pritegnilo pozornost celotne skupnosti prostih potapljačev. Alenka je napovedovala še globlji potop od tistega na predtekmovanju, prav tako Alessia. Uresničile so se napovedi mnogih, saj sta obe najavili enako rekordno globino, 113m. Prva se je potopila Alenka in potop zaključila izjemno. Nato smo nestrpno čakali, kako se bo zaključilo za Alessio. Njen potop je bil daljši in v zadnjih metrih so njeni udarci bili vedno šibkejši. Kljub temu je na koncu protokol opravila na videz z lahkoto. Slavje obeh je bilo neizmerno in zasluženo!

 

p

 

p

 

Nekaj minut pred njima sem svoj potop na 108m opravil tudi sam. Zaradi pomanjkanja časa se tej disciplini nisem ravno posvečal. Vedel pa sem, da zaradi diskvalifikacije po prvem dnevu nekaj favoritov ne bo na štartni listi. Predvidel sem tudi, do morda kdo ne bo uspel izvesti svojega potopa in se posledično lahko tudi z rezerviranim potopom na koncu borim za najvišja mesta. In res je bilo tako. Alexey (125m) in Andrey (115m) sta svoja potopa opravila odlično. Italijan Vincenzo Ferri (111m) pa je zaradi težav z izenačevanjem zaključil že na 30m. Tako sem skupaj z Američanom Danielom Kovalom osvojil bronasto medaljo.

 

p

 

p

 

Po dnevu počitka se je prvenstvo nadaljevalo v disciplini z dvojno plavutjo. V njej sta nastopili Alenka, aktualna svetovna rekorderka, in Neža. Z izjemnim potopom in novim svetovnim rekordom je z globino 93m slavila Ukrajinka Natalija Zharkova. 88m je bilo za Alenko dovolj, da si je zagotovila srebrno medaljo. Zelo uspešen potop je uspel tudi Neži. Z doseženo globino 70m je na koncu zasedla 8. mesto. V moški konkurenci je zopet slavil Alexey Molchanov (110m).

 

p

 

p

 

Zaključek prvenstva je potekal v disciplini prosti potop, kjer sva nastopila oba z Nežo. Po lanskih uspešnih potopih sem vedel, da je to moja najmočnejša disciplina. Zavedal sem se tudi, da imam tu največ možnosti za visoko uvrstitev. Veliko sem razmišljal o napovedani globini. 107m iz predtekmovanja mi je dvignilo samozavest. A odločil sem se za enak pristop kot na vseh zadnjih nastopih. To je minimalno tveganje. Zato sem najavil 105m, kar sem vedel, da je najava, ki jo lahko opravim brez težav. Alexey (118m) je svoj potop opravil suvereno, Abdulatif (110m) pa se je obrnil 8m pred najavljeno globino. Na koncu sva skupaj z Andreyem Matveenkom zasedla fantastično drugo mesto.

 

p

 

p

 

Tokratno prvenstvo je dokaz, da se prosto potapljanje razvija v resno športno panogo. To zahteva popolno predanost in profesionalnost. Štiri odličja s svetovnega prvenstva je dosedaj največji skupinski uspeh slovenske ekipe. Prihodnje leto bo prvenstvo potekalo v naši bližini, na Azurni obali v francoski Nici.

 

p

 

Samo Jeranko
Samo Jeranko

Večni zaljubljenec v morje in njegove globine, ki jih je sprva raziskoval kot podvodni lovec, danes pa kot tekmovalni prosti potapljač in izkušen inštruktor prostega potapljanja. S potopom na -110m s plavutjo je svetovni podprvak in do danes edini Slovenec, ki se mu je uspelo potopiti tako globoko. Svojo strast do podvodnega sveta pa skozi fotografije in zgodbe z veseljem deli tudi z bralci bloga Čebelnjak. 

Zadnje v blogu Čebelnjak:
Morda vas zanima tudi: