Nepozabno srečanje z Reinholdom Messnerjem

Vikijevo povabilo k Reinholdu Messnerju v njegov grad Juval sem moral nekajkrat prebrati, da sem dojel vsebino. Njegova letna rezidenca v Dolomitih je obenem eden izmed šestih tematskih gorskih muzejev, posvečenih alpinizmu. Pred gradom smo bili nekoliko pred dogovorjeno uro,  zato sva z Žigom izkoristila čas za ogled te veličastne zgradbe še iz drugih zornih kotov. Gorska cesta do muzeja je zaprta, zato sem bil nekoliko presenečen nad avtom, ki se je približeval. Iz prestižnega sivega mercedesa je najprej stopila noga, obuta v nizke planinske čevlje. Srce mi je začelo razbijati : »To je on.«  Pohitela sva proti naši skupini pred vhodom v grad. Dvema fantičema, ki sta grabila iglice stare himalajske cedre,  pa sem uspel prišepniti: »The boss is coming!«. Ob pogledu na približujočega Reinholda Messnerja sta pospešila svoje delo.

 

Grad Juval

 

Ob snidenju treh velikanov svetovnega alpinizma: Reinholda  Messnerja, Vikija Grošlja  in Stipeta Božića sem se počutil kot kamenček sredi melišča. Takrat sem si 72 letnega gospoda še pobližje ogledal. Preprosta, lahkotna planinska oblačila so poudarjala veličastnost alpinista, ki je kot prvi na svetu osvojil vseh 14 osemtisočakov brez dodatnega kisika. Kljub napornemu alpinističnemu življenju, v katerem je osvojil več kot 3500 vrhov, je obraz prefinjeno zakrival 7 križev.

 

Viki Grošelj in Reinhold Messner

 

 

Sledil je ogled njegovega največjega bogastva, zbirke predmetov, ki simbolizirajo in se identificirajo z alpinizmom, za katerega sam trdi, da ni samo šport, temveč je filozofija. Predmeti v vsaki sobi so natančno izbrani in nosijo zgodbo kot posameznik ali kot del celote. Ob kramljanju z njim sem se visoko v dvorcu počutil kot v raju.

 

Tantra

 

Oprema za odprave

 

Vrvi

 

 

Ob slovesu sem mu podaril v zadnjem času zelo odmevno slovensko potico. Ob šali, da mora nanjo paziti, da mu jo Trump ne vzame, jo je še bolj stisni k sebi. Za Reinholdovo bogato knjižno zbirko, kjer je tudi on prispeval več kot 80 knjig, mu je Žiga podaril dedkove V kamen vklesane zgodbe. Metod Humar je bil predstavnik povojne generacije jugoslovanskih alpinistov, ki so v takratnih časih z neprimerno bolj skromno opremo kot danes osvajali vrhove Himalaje. Žal je zaradi nepoznavanja slovenščine verjetno ne bo nikoli prebral, ampak ob pogledu na bogato slikovno gradivo iz tistih časov se je na odsotnemu Reinhodlovemu obrazu videlo, da se je za nekaj trenutkov vrnil v preteklost.

 

Rainhold in Matej

 

 

Preostanek vikenda smo tematsko izkoristili kot se za Dolomite spodobi. Ob dobri pijači, dobri hrani, krasni družbi in v objemu gora. Meni ena najlepših, v kamen vklesanih zgodb.

 

Vikend 1

 

Vikend 2

 

Matej Moškon
Matej Moškon

I live an exciting quadrangle love-life with my family, my company and with the mountains. Top-quality gear and advanced technology follow me on my every step in life for decades. I seek answers on many questions in nature and it is here, where I find my true inner peace. The responsibility for my work fills me with a proud feeling of being useful to somebody. I love to follow and resolve questions on configuration advices, project performances, searching for causes of errors, etc. I gladly share all my experience with everybody that would like to hear them.

Zadnje v Čebelnjaku:
You may also be interested in: