Thamel

Mestna četrt Thamel je turistično srce Katmanduja. Na le dveh kvadratnih kilometrih velikem prostoru verjetno nikjer na svetu ne ponujajo toliko različnih stvari in storitev:  hoteli, turistične agencije, knjigarne, prodajalne spominkov, zgoščenk  z glasbo in filmi, samopostrežne trgovine, pekarne; restavracije z nepalsko, tibetansko, kitajsko, korejsko, japonsko, ameriško, mehiško in seveda evropsko hrano;  menjalnice denarja, saloni za masažo, frizerji, specializirane prodajalne slovitih nepalskih nožev, kukrijev in sploh vsega, kar človek potrebuje, zraven pa seveda še vsega tistega, česar ne.

 

Foto
Odprava Ama Dablam 2005 pred hotelom Thorong Peak Guest House.

Na le nekaj deset metrih prostora se lahko popolnoma opremiš za treking  ali pa za vzpon na Everest, se dogovoriš za polet s padalom v tandemu  ali raftarski spust po kateri od divjih himalajskih rek. Med že tako pisano ponudbo so pomešane še trgovine z blagom, posodjem, zobne ambulante, lekarne, mesnice, čisto zaresne in malo manj zaresne zlatarne. Na majhnih trgih, sredi te zmešnjave, prodajajo še sadje zelenjavo in cvetne vence.  Da  bi bila ponudba še boljša, na že tako preozkih ulicah, sadje ponujajo še prodajalci na kolesih. Med reko obiskovalcev  se motajo še prodajalci glasbil, tigrove masti in hašiša, le da so slednji malo bolj diskretni. Skozi to valujočo maso se skušajo prebijati še kolesarji, motoristi, avtomobilisti in vozniki rikš.

 

Foto
Prodajalec ptic na ulicah Thamela.

 

Kljub množici obiskovalcev, neverjetni ponudbi in dejstvu, da cestarji nenehno prekopavajo ceste, da električarji enako zavzeto popravljajo napeljavo in da smetarji, kadar ne stavkajo, pridno odnašajo nove in nove kupe smeti, pa vse skupaj ne deluje prav nič hektično, kaotično ali histerično. Smisel za sobivanje, improvizacijo in načelna naklonjenost ter prijaznost obiskovalcev, delajo to mravljišče in babilon jezikov, ver, ras, različnih želja in ciljev, prav simpatičen, ne konflikten in mirno pretakajoč se unikatni organizem -  še toliko bolj, ker se vsak trenutek lahko umakneš na katerega od vrtov ali na teraso kakšne od številnih kavarnic ali restavracij.

 

Godbeniki med počitkom.
Godbeniki med počitkom.

 

Sredi Thamela, ravno prav odmaknjen od hrupne ulice stoji hotel Thorong Peak Guest House, dolga leta glavno oporišče slovenskih odprav pred odhodom v gore, ali zatočišče na povratku. Uslužbenci že znajo nekaj slovenskih besed, kar dodatno vpliva na občutek domačnosti. Prav tako dobra in poceni hrana hotelske kuhinje, če se le kaj ne zaplete pri naročanju ali dostavi. A tudi to je del vsesplošnega dobrega počutja, ki ga na začetku ali ob koncu potovanja po Nepalu tako zelo potrebuješ. Nikjer ga ne moreš lepše začeti, niti končati, kot prav v Thamelu. 

 

Ko drevo preraste svetišče.
Ko drevo preraste svetišče.

 

 

Električna napeljava v Thamelu.
Električna napeljava v Thamelu.

 

Viki Grošelj
Viki Grošelj

Born 3.6.1952. Sports educator by trade, with 40 years of working in primary schools, but also a top mountain climber, Himalayan, mountain rescuer and mountain guide.
Besides countless expeditions to Slovenian and foreign mountains, I also took part on more than 30 expeditions to non-European mountain passes. In the Himalayas, I conquered 11 ascends to 10 out of the 14. mountain tops, ranging over 8000m.

Zadnje v Čebelnjaku:
You may also be interested in: