SPREMEMBE

Še vedno sem doma. Že celo leto. Družbeno odgovoren. In čeprav sem ves čas doma, se je zgodilo veliko sprememb. Veliko, med njimi pa tudi velike. Nekatere so se zgodile kar čez noč. Za nekatere sploh vedel nisem, a so se vseeno zgodile. Nekatere sem načrtoval, pa so se izjalovile in zašle iz poti. So bile pa tudi take, ki so nepričakovano uspele. Spremembe.

 

Če ne drugega, se je spreminjalo vreme. Ne maram dolgih deževnih dni. Niso mi všeč niti sončni dnevi brez oblaka. Najraje imam spremenljivo muhasto aprilsko vreme. Življenje polno vznemerljivih pasti. Vsak trenutek nekaj novega. In obožujem trenutke, ko lahko brezskrbno zrem v nebo in opazujem kako se oblaki spreminjajo v razno razne oblike. Narava, ki mi kot slikar na platno riše podobe, jaz pa ugibam kaj je narisala. Najraje pa to počnem s svojimi otroci. Oni vidijo v istem oblaku nešteto podob, jaz včasih le eno. In potem se zamislim. Spremenil sem se.

Slika

 

Slika

 

Spomnim se, ko sem z nonoti zrl v nebo, ko so vsi pametni poskuašali ugotoviti, ali bo čez pol ure dež ali bo še naprej suša. In ko so po deževnem obdobju zvečer vsi veseli ob rujavem zahodu govorili “Furlanka dviga krilo, jutri bo lep dan”. Čez par dni sem omenil Furlanko in so rekli “ne, jutri bo suša”. Sprememb se navadiš. Sprememb se naučiš.

 

Prva stvar, ki se je zgodila skupaj z velikim pokom, je bila sprememba. Pa najverjetneje je sprememba obstajala že dolgo pred tem. In spremembe obstajajo še danes. Bolj kot spremembe pa me skrbi, da jih ne bi bilo. Dokler spremembe bojo, bo vse dobro. Dokler se čas ne ustavi, bo vse dobro. Kot pri šahu. Bistvo šaha so dobre poteze. Bistvo življenja so dobre spremembe. Ko se čas ustavi je konec. Pri šahu, tudi pri življenju.

Slika

 

Slika

 

Slika

 

V devetnajstem stoletju je po Evropi razsajala puerperalna vročina. 70% nosečnic je par dni po porodu umrlo. Zdravniki so zjutraj delali v porodnišnicah, popoldne pa ugotavljali kje je problem. Kaj je narobe. Po dolgih letih se je eden izmed njih zamislil, da je morda problem pri zdravnikih in ne nosečnicah. Začel si je umivati roke. In ko so si vsi pri porodu umivali roke, se je težava rešila. In od takrat naprej so nosečnice preživele. S spremembami je potrebno začeti pri sebi. Najlažje je.

 

Spremembe morajo biti. In najbolje je, da jih delaš sam. In če misliš, da veš kako bo jutri… spremenilo se bo. Vedno se je. In bolje, da si na to pripravljen. Sem se preselil daleč od Furlanke, ampak zame bo vedno zahod, ki obeta boljše čase, Furlanka, ki dviga krilo.

Slika

 

Slika

 

Za konec pa še ena, ki me vedno razveseli.

 

Slika

 

 

Aljaž Rijavec
Aljaž Rijavec

I am an older version of a totally autonomous humanoid manufactured in the previous century. I’m bored on cloudless days and days without sunshine. I love mountains of data and finding meaning in nonsense. I have no free time. I don’t have any hobbies either; all I do, I do “for real”. I’m interested in all that is biotic or abiotic. I try to be a multifunctional device, and I love it.

Zadnje v Čebelnjaku:
You may also be interested in: